Experții recomandă schimbarea lenjeriei de pat cel puțin o dată pe săptămână. Gândește-te la faptul că petreci ore întregi în dormitor, în fiecare noapte, iar cearșafurile tale adună celulele moarte ale pielii, uleiuri, fluide corporale și, în cazul în care ai animale de companie, păr de pisică sau câine. Acestea devin un mediu propice pentru praf și acarieni ce-ți pot afecta sănătatea, scrie The New York Times.
Cum se spală corect lenjeria de pat dacă ai animale de companie
De aceea, spălarea frecventă a cearșafurilor este necesară pentru menținerea unui mediu curat și igienic în pat. Dacă preferi să speli rufele mai rar, este recomandat să ai o lenjerie în plus, pentru a le putea schimba măcar o dată pe săptămână.
În cazul petelor vizibile, trebuie să le tratezi înainte de a le băga la spălat. Utilizează un agent de îndepărtare a murdăriei, care este eficient împotriva majorității alimentelor și fluidelor corporale. Aplică-l pe zona afectată și freacă ușor țesătura. După ce ai luat lenjeria de pe pat, nu o băga imediat în mașina de spălat, ci lasă ca petele să se înmoaie bine.
Pentru murdăria mai dificilă, cum ar fi petele de sânge sau treabă mare de la animale, toarnă detergent în zona respectivă și lasă să acționeze peste noapte înainte de a pune cearșafurile în mașina de spălat.
Temperatura ideală de spălare
Ca să-ți protejezi cearșafurile și să le păstrezi în stare bună, este recomandat să le speli la temperaturi scăzute, de preferat cu apă rece. Totuși, uneori va fi necesar să folosești apă caldă împotriva petelor dificile. Apa fierbinte este indicată pentru a dezinfecta lenjeria după o boală sau pentru a combate alergenii.
Utilizarea înălbitorului și îngrijirea cearșafurilor albe
Dacă vrei să îmbunătățești aspectul cearșafurilor albe, poți folosi un înălbitor cu oxigen. Acesta este eficient împotriva petelor de animale, fiind mai puțin susceptibil la decolorare și nu trebuie să îți faci griji că lenjeria de pat își pierde din culoare în urma mai multor spălări.
În cazul cearșafurilor noi, este bine să faci un test înainte de prima spălare. Anumite tratamente aplicate la fabricarea țesăturii pot conține substanțe chimice ce irită pielea, precum formaldehida. Pentru a le elimina, adaugă ¼ de cană de oțet alb în primul ciclu de spălare.
Evită balsamul de rufe
Evită folosirea frecventă a balsamului de rufe, deoarece lasă urme pe țesătură. Aceste reziduuri pot reduce respirabilitatea cearșafurilor, iar în timp poate duce la supraîncălzirea în pat.
Cum să usuci corect cearșafurile
Pentru a prelungi durata de viață a cearșafurilor, usucă-le la o temperatură scăzută. Utilizarea unei temperaturi ridicate poate deteriora fibrele, făcând lenjeria mai aspră și mai vulnerabilă la rupere.
Aceste sfaturi simple te vor ajuta să ai cearșafuri curate, asigurându-te că tu și animalele de companie dormiți într-un mediu confortabil și igienic.