VIDEO Câinii visează și au coșmaruri la fel ca oamenii / 6% din mușcături au avut loc în timp ce câinele dormea sau se odihnea

pets, animale de companie, somn, vise, caini Sursan foto: pexels.com

Nu doar noi, oamenii, avem o stare de vis. Cercetările au arătat că șobolanii își amintesc traseele din labirint, iar pisicile se mișcă de parcă ar fi la vânătoare, sărind și îngrijindu-se în timpul somnului REM profund, relatează eu.usatoday.com. 

Câinii, de asemenea, uneori se agită, se văicăresc sau dau din picioare în somn. Dar înseamnă acest lucru că visează? Ar trebui să interveniți sau să lăsați un câine adormit să doarmă?

Ce visează câinii?

Câinii visează cu siguranță, dar este încă un mister despre ce visează. În 2001, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit că animalele experimentează visele la fel ca oamenii – visele lor sunt legate de experiențe din viața reală.

MIT a realizat acest studiu prin înregistrarea șobolanilor în timp ce dormeau, observând că activitatea lor cerebrală unică în timp ce dormeau era strâns corelată cu amintirile legate de alergare sau de statul pe loc. Potrivit cercetătorilor de la MIT, această lucrare demonstrează că animalele pot recrea experiențe în stările de vis.

„(Câinii) visează probabil la stăpânii lor și la interacțiunea cu alți câini și cu oameni care le plac”, spune José Arce, medic veterinar și fost președinte al Asociației Medicale Veterinare Americane.

Studiile au arătat, de asemenea, că câinii experimentează somnul în mod diferit în funcție de activitățile lor zilnice. După o zi lungă și activă de joacă, câinii petrec mai puțin timp în faza de somnolență a somnului și mai mult timp în fazele NREM (Non-Rapid Eye Movement) și REM (Rapid Eye Movement), când visează cel mai des.

Câinii au coșmaruri?

Visele și coșmarurile merg mână în mână, ceea ce înseamnă că și câinii le pot experimenta. Un coșmar înfricoșător îl poate face pe câinele dumneavoastră să scâncească, să dea din picioare sau să mârâie în somn.

Deși poate fi tentant să mângâi un câine stresat, Arce spune că stăpânii ar trebui să procedeze cu precauție.

„Când un câine mârâie, este ceva cu care nu aș interveni”, spune Arce. „Trebuie să fiți foarte atenți în jurul gurii lor pentru că uneori vă vor mușca, nu intenționat, dar … nu au niciun control”.

Potrivit Journal of Veterinary Behavior, aproximativ 6% din mușcături au avut loc în timp ce câinele dormea sau se odihnea. Deși acest număr poate să nu pară mare, este suficient pentru a te gândi de două ori înainte de a mângâia un cățel care doarme.
În schimb, optați pentru măsuri preventive, cum ar fi crearea unui mediu de dormit confortabil și liniștit.

Câinii diferiți au vise diferite?

Oamenii de știință știu că visele câinilor și ale oamenilor sunt similare, dar sunt necesare mai multe cercetări în domeniul somnului canin. Arce crede că într-o zi vom putea corela activitatea zilnică, rasa și visele.

„Cățeii par să viseze mai mult și, din anumite motive, câinii mai în vârstă par să viseze un pic mai mult decât cei de vârstă mijlocie”, spune Arce.

De asemenea, câinii mai mari au vise mai lungi, iar cei mai mici au vise mai scurte și mai frecvente, au declarat experții pentru American Kennel Club.

În anii următori, cercetările ulterioare ne-ar putea spune de ce un chihuahua visează mai mult decât un ciobănesc german. S-ar putea chiar să ne spună ce vise sunt corelate cu anumite ticuri și mișcări.

„Pe măsură ce vom obține inteligența artificială și vom începe să măsurăm multe dintre aceste semne vitale ale animalelor noastre de companie, sunt sigur că vom găsi mai multe răspunsuri”, spune Arce. „Pentru că multe dintre aceste tehnologii [sunt] în curs de dezvoltare în timp ce vorbim și devin din ce în ce mai sofisticate.”

Sursan foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *