5 greșeli pe care le faci când îți cerți pisica: îi creează frică și stres. Ajunge să se teamă de tine

sursa foto: Pexels sursa foto: Pexels

O pisică nouă în casă reprezintă un angajament semnificativ, care presupune mai mult decât satisfacerea nevoilor fundamentale ale felinei, cum ar fi hrănirea și vizitele la veterinar. Este important să dedici timp și răbdare procesului de educație zilnică, pentru a te asigura că animalul tău de companie va crește sănătos și va dezvolta o relație armonioasă cu tine, transmite PetMD.

Cum să-ți disciplinezi pisica fără să greșești

În primul rând, trebuie să înțelegi comportamentul natural al pisicilor. Dacă este necesar să îți certi pisica, evită câteva greșeli comune ca animalul să nu ajungă să se teamă de tine.

Ignori nevoile fundamentale ale pisicii

Așa cum oamenii au nevoi emoționale și fizice, pisicile au propriile lor necesități. De multe ori, ceea ce proprietarii interpretează ca un comportament neplăcut al pisicii este, de fapt, o purtare naturală.

De exemplu, zgâriatul pereților sau al mobilei face parte din instinctul pisicii de a-și marca teritoriul. Dacă îți certi pisica pentru acest comportament, nu doar că nu o vei ajuta, dar îi vei crește nivelul de stres, iar felina ar putea deveni mai agresivă. În schimb, o abordare corectă este să redirecționezi acest comportament oferindu-i o jucărie, astfel încât să nu mai zgârie obiectele din casă.

Nu aplici disciplina într-un mod consecvent

Este important să fii constant în modul în care îți educi pisica. Dacă îi permiți să se urce pe pat uneori, dar o cerți atunci când face acest lucru, felina nu va înțelege ce așteaptări ai de la ea. În schimb, asigură-te că aplici aceleași reguli de fiecare dată, pentru a-i oferi un cadru clar de comportament.

Țipi sau ești agresiv

Un alt aspect crucial în educarea pisicii este să eviți cu orice preț să țipi la ea sau să o pedepsești fizic. Pisica nu va înțelege cauza frustrării tale și se va simți doar confuză și speriată. Mai mult, asociind acest comportament cu tine, animalul de companie ajunge să dezvolte o teamă față de tine. În loc să folosești agresivitatea sau țipetele, optează pentru metode pozitive (glas domol, clipire lentă etc.) care vor contribui la educarea pisicii fără a crea tensiuni între voi.

Nu mai “vorbești” cu ea multe ore

Pisicile au nevoie de companie, iar izolarea prelungită le poate cauza singurătate, stres sau chiar depresie. Timpul petrecut alături de ele este necesar pentru a le oferi atenție, afecțiune și stimulare mentală.

Te superi foarte tare

Incidentele în afara litierei pot avea cauze diverse, precum probleme de sănătate, anxietate, stres sau schimbări în mediul înconjurător. Nu îți certa și nu pedepsi pisica pentru ele. În schimb, menține-ți calmul și identifică sursa problemei.

Importanța unei relații sănătoase cu pisica ta

Relația cu pisicile trebuie să se bazeze pe respect și răbdare. Corectarea comportamentului lor se face prin metode care nu induc frică sau anxietate. Dacă aplici greșit metodele de educare, nu doar că nu vei obține rezultatele dorite, dar vei risca să dăunezi legăturii pe care o ai cu animalul tău de companie.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *