#60: A trecut o lună de la tragedia de la Târgu Jiu: Ce s-a schimbat de atunci, cum au reacționat autoritățile și care sunt planurile de viitor / Proiectul pilot Free Lanț debutează într-un sat

catei-tg-jiu

Sumar:

1. Context

2. Reacția societății civile

3. Ce au făcut autoritățile locale, Primăria Târgu-Jiu și Consiliul Județean Gorj? 

4. Ce au făcut Asociațiile pentru Protecția Animalelor? 

5. Proiect pilot în Gorj împreună cu omul de afaceri Ștefan Mandachi, care este o premieră în România

Context

Pe 12 august 2024, rețelele sociale au sărit în aer după ce oamenii au aflat că 60 de câini din Adăpostul Public Târgu Jiu, administrat de un ADI (asociație de dezvoltare intercomunitară) din Hunedoara, au fost eutanasiați. Procedura a durat o oră și ceva, potrivit administratorului ADI-ului, Nicolae Oprean, ceea ce a stârnit revolta medicilor veterinari.

„Este imposibil, orice veterinar din lumea asta știe că procedura, care trebuie să fie nedureroasă, cât mai blândă și cu atenție realizată, durează în jur de 30-35 de minute”, a explicat în nenumărate rânduri Patricia Paraschiv, medicul care a și dezvăluit cu lacrimi în ochi situația de la Târgu Jiu.

Iubitorii de animale au fost deranjați și de faptul ca nu a fost anunțată în prealabil decizia, iar câinii nu au fost promovați pentru adopție. În exclusivitate pentru G4Media, DSV Gorj a comunicat ulterior și faptul că „nu a identificat un punct de lucru al medicului veterinar Marian Todor în județul Gorj, acesta fiind medicul care a eutanasiat animalele”. Poliția a fost sesizată, fiind deschis un dosar penal.

Reacția societății civile

Zeci de mii de oameni s-au arătat revoltați de acest caz, iar pe rețelele sociale s-au constituit o mulțime de grupuri. Cerem Dreptul la Viața pentru câinii din Adăpostul Public Târgu-Jiu i-a prezentat pe cei 60 de căței eutanasiați și a anunțat un protest pe 23 august.

Mai multe personalități publice și-au arătat public sprijinul: Oana Pellea, Carmen Tănase, Dorian Popa, Tudor Tim Ionescu, Andrei Ionescu (participant la Jocurile Olimpice), Radu Țibulca, Alexandra Ungureanu, Vlad Gheorghe sau Sebastian Coțofană au transmis mesaje de susținere.

Pe 23 august, în jur de 500 de persoane au protestat în fața Prefecturii din oraș, cerând administrației locale să ia măsuri concrete, campanii de informare și educare a cetățenilor, dar și campanii de sterilizare și microcipare gratuite.

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a bătut țara în lung și-n lat pentru a participa la protest. Nu a fost singurul, la protest au fost oameni din Iași, Constanța, Târgu Mureș, Hunedoara, Craiova,  Timișoara, ba și doi cetățeni germani veniți de la Hamburg. Protestul a ajuns și în presa occidentală.

După protestul de la Târgu-Jiu au urmat alte două în țară, la Cluj Napoca și Iași, iar pe 21 septembrie e anunțat un marș pentru drepturile animalelor la București. Petiția „Cerem Dreptul la Viață Pentru Câinii din Adăpostul Târgu-Jiu” a fost semnată de aproape 25.000 de oameni. 

Ce au făcut autoritățile locale? Primăria Târgu Jiu nu a făcut nimic, Consiliul Județean Gorj alocă fonduri pentru campanii de sterilizare gratuite

Primăria Târgu Jiu, de care aparține adăpostul, nu a reacționat în niciun fel. Doar primarul orașului a avut o reacție: a postat pe Facebook o știre din 2017 cu cazul dramatic al unei fetițe care a fost atacată pe stradă de un câine fără stăpân. Pe pagina de Facebook a primăriei nu apare nimic, timp de o lună s-a făcut referire la doar cinci evenimente din viața comunității.

În schimb, CJ Gorj a anunțat ample campanii de sterilizare și microcipare gratuite în județ, după ce pe 4 septembrie a aprobat alocarea sumei de 100.000 de lei pentru aceste campanii. 

Ce au făcut Asociațiile Pentru Protecția Animalelor?

În tot acest timp, asociațiile pentru protecția animalelor din județ au sterilizat gratuit în mai multe localități din Gorj. Din Adăpostul Public Târgu Jiu au fost adoptați după eveniment peste 80 de câini.

Între timp, în Târgu Jiu au apărut din nou câini pe stradă, în zonele cele mai circulate din oraș. Oamenii au cerut autorităților să fie ridicați. Din fericire, nu a fost raportat niciun incident major.

Proiect pilot în comuna Bălănești: Free Lanț. Omul de afaceri Ștefan Mandachi vrea să le ofere câinilor o viață mai bună 

Începe un program pilot în comuna Bălănești din Gorj. Cea mai mare noutate o reprezintă proiectul Free Lanț, care se va desfășura într-un sat. Fiecare câine va fi sterilizat, microcipat și va fi scos din lanț. Proiectul – la care participă Asociația Pro Animals, Primăria Bălănești și omul de afaceri Ștefan Mandachi – își propune să scoată câinii din lanț și să le ofere o viață mai bună în țarcuri. În plus, în comună se va face un recensământ al populației canine, vor fi sterilizate și microcipate toate animalele. 

Ovidiu Pungan, primar Bălănești,în exclusivitate pentru Pets&Cats: „Am început acest protocol de colaborare cu Asociația Pro Animals și domnul Mandachi prin care ne dorim să nu mai avem niciun câine pe lanț, mergem din poartă în poartă și stăm de vorbă cu oamenii, le explicăm de ce e bine să-și sterilizeze cățeii și le vom face gratuit aceste țarcuri. Sunt suflete și merită respect din partea noastră. Este datoria noastră să respectăm viața sub orice forma a ei. Este primul proiect de acest gen din România și sper să fim un exemplu de bună practică.”

Mai mult, în zonele în care se abandonează frecvent câini vor fi montate camere de supraveghere.

Inițiatorul proiectului Free Lanț, Ștefan Mandachi, va finanța construcția țarcurilor. „În Germania și Elveția, și în unele zone din Spania, este interzis să mai ții câinele în lanț. Îmi doresc să ajungem și noi la acest nivel. E un proiect pilot, poate fi începutul. Am o viziune mai amplă, toate la timpul lor“, a declarat pentru Pets&Cats omul de afaceri din Moldova.

„Îmi doresc să nu mai văd tragedii ca cea de pe 12 august de la Târgu-Jiu, iar pentru asta avem nevoie de implicarea factorilor locali. Facem acest proiect pilot în Bălănești, mergem din poartă în poartă, sterilizăm tot, microcipăm, astfel vom avea și un recensământ. Revenim anul viitor și o ținem tot așa, până când nu vom mai avea pui abandonați în câmp și niciun câine pe stradă”, a declarat pentru Pets&Cats, medicul Patricia Paraschiv, de la Asociația Pro Animals. Primăria Bălănești nu va investi niciun leu de la bugetul local, dar asigură sprijin logistic. 

Ce se întâmplă în Târgu Jiu la o lună după tragedia de pe 12 august?

  • Se sterilizează gratuit zeci de câini și pisici.
  • A ajuns la Târgu-Jiu chiar și o echipă de voluntari din Germania, se va face o campanie de informare, cu mesaje afișate și în mall, dar și pe stradă.
  • Voluntarii asociațiilor Pro Animals și K9 Friends vor merge în zona centrală a orașului și vor împărți pliante, le vor explica oamenilor de ce e necesară sterilizarea și microciparea.
  • La ora 18:00, în Piața Prefecturii, va avea loc o ceremonie de comemorare a celor 60 de căței omorâți pe 12 august.

Surse foto: Pro Animals România, K9 Friends

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Comentarii

  1. Mai e foarte mult pana departe. Si de ce? pentru ca nu avem autoritati, pur si simplu. Degeaba se agita zeci de asociatii si mii de cetateni: daca nu faci un recensamant, nu inregistrezi toti cainii si nu ii sterilizezi, totul e in van. Se aduna apa cu robinetul lasat deschis. A se vedea cazul Bucuresti: ASPA e atenta cu animalele, da in adoptie si informeaza despre obligatia sterilizarii si inregistrarii si ce credeti? in continuare aduna caini care sunt 90% neinregistrati si nesterilizati. Morala? Fara amenda, romanul nu pricepe.

    • Aveți perfectă dreptate. Trebuie să recunoaștem ca totul pleacă de la cetățeni, sunt neinformați, nu ascultă, refuză chiar și sterilizarea și microciparea gratuite. Orice formă de coerciție ne face să bagăm la cap. Da, sunt de acord cu amenzile. Cred ca doar ele ne mai fac bine.

  2. Am uitat sa precizez de comertul ilegal cu caini: alt robinet pe care nu il vede nimeni. Toti neispravitii inmultesc rase si semi-rase ca sa faca bani fara munca. E invadat internetul de anunturi. Numai autoritatile nu le vad, mai ales Protectia animalelor, aceste birouri cvasi-inutile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *