Cercetătorii au descoperit că poți duce un cal la apă și, se pare, îl poți convinge să bea dacă recompensa este suficient de mare. Un nou studiu a sugerat că caii sunt mai inteligenți decât se credea anterior, după ce s-a observat că se adaptează rapid la un joc bazat pe tratament cu reguli schimbătoare, relatează BBC.
Cercetătorii de la Nottingham Trent University (NTU) s-au declarat surprinși de rapiditatea cu care caii au înțeles jocul, infirmând teoriile anterioare conform cărora creierul cabalinelor răspunde doar la stimuli imediați și nu este suficient de complex pentru a elabora strategii.
Potrivit cercetătorilor, noile descoperiri ar putea conduce la regimuri mai umane de antrenament al cailor și la îmbunătățirea bunăstării acestora.
Studiul a implicat 20 de cai, care mai întâi au primit o recompensă pentru că au atins cu nasul un cartonaș.
În a doua etapă, a fost introdusă o „lumină de oprire”, iar regula a fost schimbată astfel încât recompensa să fie acordată numai dacă atingeau cartonașul atunci când lumina era stinsă.
Acest lucru nu a modificat comportamentul cailor, care au fost observați atingând cardul indiferent de starea luminii. Asta până când regulile s-au schimbat pentru a treia oară.
În etapa finală, cercetătorii au introdus o sancțiune de 10 secunde de pauză pentru atingerea cardului în timp ce lumina era aprinsă.
Potrivit cercetătorilor, echipa a observat o adaptare rapidă a comportamentului cailor în momentul în care greșeala avea un cost, toți aceștia învățând rapid să joace după reguli pentru a evita timpul de așteptare.
„Ne așteptam ca performanța cailor să se îmbunătățească atunci când am introdus time-out-ul, dar am fost surprinși de cât de imediată și semnificativă a fost îmbunătățirea”, a declarat cercetătoarea principală Louise Evans.
Cercetătorii cred că faptul că aceștia s-au adaptat atât de repede indică faptul că au înțeles “regula semaforului” în tot acest timp, dar nu au avut niciun motiv să o respecte atunci când nu exista nicio consecință pentru greșeli.
Studiul, publicat în revista Applied Animal Behaviour Science, arată că caii sunt mai avansați din punct de vedere cognitiv decât se crede, a declarat Dr. Carrie Ijichi, cercetător principal în domeniul ecvin la NTU.
„Acest lucru ne învață că nu ar trebui să facem presupuneri cu privire la inteligența sau sensibilitatea animalelor pe baza faptului că acestea sunt „construite” la fel ca noi”, a spus ea.