Cum s-au dezvoltat în România afacerile cu pensiuni și hoteluri pentru animale. Boxe pentru câini în stil american, serviciu de pet-taxi și relaxare în peisaje de vis pentru blănoșii favoriți

caine, pisica, hotel Sursa Foto: Sursa foto Petlandia (2)

În ultimii ani au fost deschise în țară mai multe pensiuni și hoteluri pentru câini și pisici, pornind de la nevoia proprietarilor de animale ca prietenii lor blănoși să fie nu numai bine îngrijiți, dar și să se bucure de peisaje de vis la locurile de cazare și de relaxare ca acasă în perioadele când stăpânii sunt plecați în concedii sau în interes de serviciu.

Pensiune de lux pentru blănoși după sistemul american, în Timiș

La Pădureni (județul Timiș), nu departe de Timișoara, a fost deschisă o pensiune spectaculoasă care oferă servicii de lux. Sunt opt boxe pentru câini care au fost realizate după sistemul american: fiecare cățel are și propria curte. Boxele sunt climatizate, vara, iar iarna au încălzire.

Sursa foto Fabiss Pet Residence

Nici pisicile nu sunt lăsate mai prejos. Pe lângă boxe, felinele au parte și de o terasă îngrădită.
Inițiativa pensiunii Fabiss aparține unui profesor de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara, Sorin Stancu, care a moștenit casa bunicilor.

Parțial a fost finanțat din fonduri europene, parțial din resurse proprii.

Sursa foto Fabiss Pet Residence

„Am văzut cum funcționează pensiunile pentru animale în Germania, unde locuiește sora mea. Oferim cazare pentru câini și pisici, atât în interior, cât și în exterior. Am avut cazuri de găzduire pentru porcușori de Guineea, veverițe, broaște țestoase, papagali și iepurași. Toate boxele sunt încălzite, iar în exterior avem încălzire în pardoseală. Spațiul interior este climatizat printr-un sistem wi-fi. Avem camere video, iar proprietarii pot să vadă când doresc ce fac animalele lor. Acum avem opt boxe speciale pentru câini, realizate după sistem american, dar până la finalul anului intenționăm să mai amplasăm încă opt. Tot în această toamnă îi dăm drumul și la serviciul de toaletaj și spălare, cât și serviciului de socializare de căței”, a declarat Sorin Stancu.

Serviciu de pet-taxi

Afacerea a beneficiat și de o finanțare din fonduri europene, pentru că a inclus o componentă socială.
“A trebuit să combinăm hotelul pentru animale cu partea socială: oferirea de locuri de muncă pentru membri ai comunității din diverse medii care merită o șansă. Fondurile UE nu au fost suficiente, așa că am continuat să investim din propriul buzunar”, a declarat Sorin Stancu.

Sursa foto Fabiss Pet Residence

Un alt serviciu inedit oferit de pensiunea de la Pădureni este cel de pet-taxi. Animalele sunt ridicate de la adresă, iar apoi, la finalul sejurului, sunt duse înapoi.

Sursa foto Fabiss Pet Residence

Pentru asta a fost achiziționată o furgonetă electrică specială pentru transportul animalelor, echipată cu climatizare și cuști speciale.

Terapie asistată de câini pentru copiii cu dizabilități

S-au dezvoltat și alte servicii conexe, cum ar fi terapia asistată de câini pentru copii cu diverse dizabilități, precum sindromul Down sau autism, în parteneriat cu școli și psihologi din Timișoara și județul Timiș.

Sursa foto Fabiss Pet Residence

“Am avut multe evenimente pentru elevi, care au ocazia să învețe multe despre animalele de companie, cum să interacționeze și să aibă grijă de ele. Anul acesta am făcut o pauză, dar vom relua activitățile cu elevii în toamnă, când începe școala”, a mai spus Stancu.

Cea mai mare activitate este în perioada vacanțelor și a weekendurilor prelungite. De asemenea, Fabiss oferă un serviciu de zi, prin care preiau animalul dimineața și îl returnează seara proprietarului.

Sursa foto Fabiss Pet Residence

Locuitorii din Timișoara sunt destul de privilegiați când vine vorba de pensiuni pentru pisici și câini. Acestea sunt disponibile atât în oraș, cât și în apropiere, în comunele Moșnița Nouă, Dumbrăvița, Urseni și Bucovăț.

Petlandia, hotelul pentru animalele de companie din Galați și Brăila

 În județul Galați funcționează de patru ani hotelul de animale Petlandia. Situat la ieșirea din Galați către Tecuci, în satul Movileni (comuna Șendreni), hotelul este locul potrivit pentru cazarea animalelor de companie a celor ce locuiesc în Galați sau Brăila, dacă pleacă în vacanță sau în interes de serviciu, ori a celor care ajung cu treabă în zonă și vor să aibă prietenul blănos cât mai aproape.

Sursa foto Petlandia

Tariful pentru o noapte de cazare pentru câini pornește de la 90 de lei și poate ajunge la 100 de lei pentru o cameră premium, iar pentru pisici prețurile pornesc de la 75 de lei și pot ajunge la 105 lei pe noapte, dacă proprietarul are două pisici și vrea să fie cazate în aceeași cameră.

Pentru câini nu există discount-uri la cazare, în schimb pentru pisici reducerile pornesc de la 5% pentru 8-10 nopți și ajung la 20% pentru o cazare de peste 28 de nopți.

Sursa foto Petlandia

Proprietarul Petlandia, de profesie tehnician veterinar, a povestit pentru pets&cats.ro cum a i-a venit ideea să deschidă un hotel de animale.

„La vremea respectivă lucram într-o clinică veterinară și în mod frecvent clienții de la clinică întrebau atunci când plecau în vacanță de serviciile de pensiuni sau hoteluri de animale. Deci nevoia din piață a venit peste noi, nu noi am căutat nevoia din piață. Hotelul e la origini deschis ca un spinof dintr-o clinică veterinară. Noi avem șase camere. Sunt trei camere pentru pisici, dar în care pot fi cazați și câini de talie mică. Camerele pot fi modificate, pot fi instalate ansambluri de joacă pentru pisici sau căței, în funcție de nevoi”, a explicat proprietarul Petlandia.

„Vor ca animăluțul să fie bine îngrijit”

De regulă, în anii precedenți, hotelul a fost ocupat în proporție egală de câini și pisici, dar în 2024, cel puțin până în luna august, au fost mai mult cereri pentru căței și mai puțin pentru pisici. Gradul ce ocupare al hotelului diferă în funcție de perioada de concedii și de sărbători legale.

Sursa foto Petlandia

De pildă, în weekendul de Sfânta Maria, hotelul de blănoși a fost plin, dar sunt perioade în extrasezon când nu vine nimeni. „Gradul de ocupare este fluctuant în funcție de fluxul de clienți din Horeca”, spune proprietarul Petlandia.

Reacțiile proprietarilor de animale vizavi de tarifele practicate la hotelul de animale sunt împărțite. Unii nu își pun problema banilor și vor doar ca animalul lor de companie să se simtă bine în lipsa lor. Alții consideră că e prea mult pentru bugetul lor și caută soluții alternative.

Sursa foto Petlandia

„Reacțiile sunt mixte. Sunt proprietari pe care nu îi interesează costul cazării. Interesul lor este să aibă problema rezolvată, să fie animăluțul bine îngrijit în lipsa lor și își asumă costurile. Și sunt alții care în mod evident li se pare că este un cost piperat și atunci preferă să găsească alte soluții, să lase prin vecini, să nu aducă la noi”, încheie proprietarul Petlandia.

Hotel de lux pentru căței în Bihor. Au parte de peisaje de vis, se odihnesc pe canapea și se uită la televizor

În Bihor, pensiunile canine sunt toate ocupate în această perioadă. Preţurile, pentru 24 de ore de cazare, încep de la 50 lei, unde căţeii sunt ţinuţi în padocuri sau ţarcuri amenajate în curţi,  dar pot ajunge şi la 100 lei, cel din urmă fiind tariful de cazare la un adevărat hotel de lux pentru câini, ridicat într-un peisaj de vis, pe un vârf de deal din satul Bălaia, comuna Tileagd.

Sursa foto pensiunea Bălaia

Proprietarii sunt Luigi Pinto, un italian “naturalizat” în Bihor de peste două decenii, şi soţia sa, Bianca. Cei doi sunt iubitori de animale şi au pornit afacerea de la propria lor problemă cu care se confruntau de ori de câte ori voiau să plece în vacanţă: unde îşi vor lăsa căţelul?

Cei doi aveau un teren de 3.000 metri pătraţi, cumpărat la marginea satului, unde ridicaseră o casă din buşteni. Au vrut să amenajeze aici un restaurant rustic, cu specific Italian, dar în zonă nefiind nicio atracţie turistică, nu ar fi avut succes. Aşa că au transformat clădirea într-un adevărat hotel de lux destinat căţeilor, cu opt camere de câte 12 metri pătraţi fiecare, dotate inclusiv cu canapele şi televizoare, dar şi sistem video, pentru ca stăpânii să-i poată supraveghea.

sursa foto pensiunea Bălaia

Hotelul primeşte, însă, doar câini de apartament, microcipaţi, cu carnet de sănătate şi tratamente la zi, care sunt obişnuiţi să stea pe canapele şi să privească la televizor, iar în timpul şederii sunt răsfăţaţi ca acasă, fiind hrăniţi cu mâncarea preferată şi la ora stabilită de stăpân, plimbaţi zilnic și supravegheaţi de un medic veterinar.

Sursa foto pensiunea Bălaia

Nu toate afacerile cu hoteluri sau pensiuni pentru animale sunt profitabile, dar întreprinzătorii s-au adaptat ca să poată continua pe această nișă. O bihoreancă a fost nevoită să își închidă pensiunea pentru animale, dar face acum vizite la domiciliile proprietarilor de animale alături de colaboratorii săi. Concret, proprietarii de căţei își pot lăsa patrupezii acasă, iar ei vin şi le dau mâncare şi îi scot la plimbare. Tariful este de 70 lei/vizită sau 50 lei/vizită, dacă sunt necesare peste 16 vizite la domiciliu.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *