Impactul pozitiv al câinilor de serviciu asupra sănătății mintale a veteranilor din armata americană a fost recunoscut pe scară largă, informează foxnews.com. Primul studiu clinic finanțat de National Institutes of Health (NIH) în luna iunie a analizat exact modul în care reunirea câinilor de serviciu cu veteranii diagnosticați cu tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) îmbunătățește simptomele.
Colegiul de medicină veterinară al Universității din Arizona s-a asociat cu K9s For Warriors – cel mai mare furnizor de câini de serviciu dresați din țară, cu sediul în Florida – pentru a studia peste 156 de veterani militari timp de trei luni, pe baza simptomelor raportate de aceștia și a evaluărilor medicilor.
Cel mai mare studiu de acest gen la nivel național a analizat parteneriatele cu câinii de serviciu la 81 de veterani, comparativ cu cei care au primit îngrijiri tradiționale fără câine.
Studiul a analizat simptomele PTSD ale fiecărui participant, inclusiv funcționarea psihosocială, calitatea vieții și sănătatea socială.
S-a constatat că veteranii cu câini de serviciu au o șansă cu 66% mai mică de a primi un diagnostic de PTSD, comparativ cu un grup fără câini.
Acești respondenți au prezentat, de asemenea, niveluri mai scăzute de anxietate și depresie, precum și îmbunătățiri în majoritatea domeniilor de bunăstare emoțională și socială, a constatat studiul.
Kevin Steele, șeful programului K9s for Warriors, a menționat într-un comunicat de presă că câinii de serviciu „salvează și transformă vieți” pentru veterani.
„Acești câini le-au permis luptătorilor noștri să se conecteze mai bine cu familia, prietenii și comunitatea lor și să înceapă să trăiască viața pe care înainte nu o credeau posibilă”, a spus el. „Rezultatele acestui studiu dovedesc în continuare că ceea ce facem aici la K9s funcționează”.
Autorul principal al studiului, Dr. Maggie O’Haire de la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității din Arizona, a declarat pentru Fox News Digital: „Cred că câinii de serviciu au devenit din ce în ce mai populari pentru veterani, în special pentru PTSD, și cred că, pentru o vreme, am putut susține acest lucru pe baza anecdotelor sau a intuiției emoționale”. Ea a adăugat: „Dar acum că această practică este în creștere, vedem nevoia de dovezi pe o bază științifică”.
O’Haire a sugerat că unii clinicieni nu se simt pregătiți pentru a sprijini acest mod de terapie, motiv pentru care dovezile sunt atât de importante. „Putem crește eficiența, reduce efectele secundare și o putem face mai bună atât pentru persoană, cât și pentru animal”, a spus ea. „Și facem acest lucru prin colectarea sistematică a datelor privind modul în care funcționează”, a mai adăugat
Fiecare veteran implicat în studiu a avut o „poveste incredibilă” de supraviețuire.
„Nu este neobișnuit pentru mine să aud de la un veteran: „Nu aș fi în viață dacă nu ar fi fost câinele meu de serviciu””, a spus O’Haire. „Știm că veteranii se luptă. Ei se confruntă cu rate ridicate de anxietate, depresie și chiar sinucidere. Și ceea ce vedem este că, în plus față de îngrijirea bazată pe dovezi, ei caută, de asemenea, câini de serviciu.”
Conform cercetărilor NIH, se estimează că 23% dintre militarii și veteranii care au servit după 9/11 au PTSD. Veteranii sunt, de asemenea, mai susceptibili de a muri prin sinucidere decât non-veteranii.
Povestea de succes a unui veteran
Bill Lins, veteran al Corpului Pușcașilor Marini, sergent din 2004 până în 2016, s-a luptat cu problemele de sănătate mintală, suferind de PTSD și de o leziune cerebrală traumatică după ce a părăsit serviciul.
Lins, care este acum terapeut în domeniul sănătății mintale, a făcut parte din grupul consultativ pentru studiul NIH privind câinii de serviciu. El a declarat pentru Fox News Digital că a fost odată în același loc întunecat ca mulți alți veterani.
„Am fost un părinte foarte absent”, a spus el. „Mă puteam forța să trec prin activități, dar eram foarte distant”. „Știam că îmi iubesc copiii, dar nu puteam simți asta – și mă simțeam foarte prost”, a continuat el. „M-am simțit foarte rușinat. Și [asta] a scos în evidență faptul că poate se întâmpla ceva mai grav.”
Lins a considerat că faptul că nu avea „nicio identitate” după ce a părăsit Corpul Pușcașilor Marini a alimentat alte obiceiuri proaste, cum ar fi consumul de alcool și asumarea unor riscuri inutile. „Am fost aruncat înapoi în lume pentru a obține un loc de muncă și a fi tată”, a spus el. „A fost greu”.
Soția lui Lins a intentat în cele din urmă divorț. „Pluteam pur și simplu și habar nu aveam încotro să mă îndrept”, a spus el.
Când a văzut un alt prieten veteran cu un câine de serviciu care avea o „lejeritate”, Lins a decis să aplice pentru un companion al său. În cele din urmă, veteranul a auzit de K9s for Warriors, care l-a trimis cu câinele său de serviciu, Link, în august 2022.
„Nu știu cum au ales un animal atât de remarcabil de perfect pentru a-l face partner cu mine”, a spus el. „L-am dus la piscină și îmi amintesc că râdeam, privindu-l cum alerga. Și m-am gândit: „Nu-mi amintesc ultima dată când am râs cu adevărat””.
Lins l-a descris pe Link, un labrador de 72 de kilograme, ca fiind „un animal remarcabil, cu maniere minunate”. „Nu vrea nimic mai mult decât să îi facă fericiți pe toți cei din jurul lui”, a spus Lins. „Aceasta este misiunea vieții lui”.
„Copiii mei sunt cu toții atât de recunoscători că este aici”, a adăugat el. „Întreaga mea familie îl iubește. El doar oferă fericire și nu așteaptă nimic în schimb.” A avea un câine de serviciu este o distragere a atenției de la „lucrurile care te îngrijorează”, a spus Lins.
„Legătura este atât de puternică încât îmi fac griji pentru el mult mai mult decât pentru mine”, a spus el. „Ajung să fiu prezent, spre deosebire de [a mă] pierde în propriile gânduri.”
Pentru alți veterani care caută ajutor, Lins a recomandat să aibă un câine de serviciu ca sursă de confort atunci când lucrurile devin dificile.