Una din șase specii de reptile australiene este comercializată ca animal de companie în străinătate, în ciuda interdicției de export – studiu

studiu, soparle, australia, animale exotice, contrabanda Tiliqua rugosa (Sursa foto: Wikimedia Commons / Benjamint444)

Comerțul mondial cu animale de companie exotice este o industrie de miliarde de dolari, speciile australiene fiind foarte căutate, potrivit unui nou studiu. Deși Australia a interzis exportul comercial de animale native vii în 1982, această lege nu se aplică odată ce animalele sălbatice părăsesc țara, transmite publicația The Conversation. Multe specii sunt comercializate în mod legal la nivel internațional, fără restricții, ceea ce stârnește îngrijorări cu privire la protecția lor.

O nouă cercetare arată că 163 de specii de reptile australiene și șapte specii de broaște sunt comercializate ca animale de companie în străinătate, reprezentând 16% din totalul reptilelor australiene și 3% din broaște. Deși multe sunt crescute în captivitate, înregistrările capturilor indică faptul că unele sunt încă prinse ilegal din sălbăticie.

Potrivit autorilor studiului, sunt necesare metode mai sofisticate de monitorizare a comerțului online cu animale de companie pentru a aborda această problemă, iar cooperarea internațională este esențială pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție.

Cercetătorii au folosit tehnologii de web scraping și machine learning pentru a urmări comerțul online, descoperind specii australiene vândute pe 152 de site-uri web și 27 de platforme de social media, în principal în SUA și Europa. Printre speciile frecvent comercializate se numără dragonii bărboși, igoanele și șopârlele gecko. Contrabanda este o problemă persistentă, prețurile ridicate conducând la comerțul ilegal cu reptile rare, cum ar fi Tiliqua rugosa.

Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție (CITES) reglementează comerțul mondial cu animale sălbatice. În 2022, Australia a inclus 127 de specii de șopârle în apendicele III pentru monitorizare, însă multe reptile și toate broaștele rămân nereglementate. Cercetătorii recomandă listarea mai multor specii, în special de gecko, și îmbunătățirea metodelor de supraveghere online pentru a urmări activitatea ilegală.

Studiul subliniază necesitatea monitorizării continue pentru a se asigura că comerțul internațional cu animale de companie nu amenință supraviețuirea speciilor australiene.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Tiliqua rugosa (Sursa foto: Wikimedia Commons / Benjamint444)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *