Pentru ce rase de câini trebuie să îți faci obligatoriu asigurare de răspundere civilă ca pentru mașini / Amenzile pot ajunge la 1500 de lei

pitbul american Sursa Foto: American Pitbull

Lucruri mai puțin cunoscute despre deținerea câinilor periculoși: proprietarii de Pit Bull, Beorbull și Bandog sunt obligați să aibă asigurare de răspundere civilă pentru pagubele produse de patrupezi. Lipsa poliței se sancționează cu amendă între 500 și 1500 de lei. Lista completă a obligațiilor, mai jos.

Pitbull, Beorbull și Bandog și metișii lor sunt, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, câini de luptă și de atac. Altfel spus, animale care prin trăsăturile lor genetice, prin dimensiuni și forța mușcăturii, pot provoca pagube serioase. Din acest motiv, propietarii lor sunt obligați să aibă asigurare de răspundere civilă.

”Pentru o acoperire de 50.000 de euro, prețul asigurării este de aproximativ 970 de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu sare de 100 de euro”, arată un calcul făcut anul trecut de studiifinanciare.ro

Asigurarea nu este suficientă, însă, pentru ca animalul, să nu provoace daune, spun specialiștii. „Acești câini au fost creați gnetic pentru alte scopuri- luptă și atac. Educația este cea care face diferența, este cea mai bună poliță de asigurare și este valabilă nu un an, ci toată viața.

Educat, câinele va fi un companion minunat pentru familie. Needucat, poate deveni o corvoadă, chiar dacă e de talie mică”, spune pentru Pets&Cats Tudor Ionescu, specialist în politici privind protecția animalelor.

Legea câinilor periculoși include, pe lângă câinii de luptă și de atac, și o a doua categorie: Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier (Amstaff), Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor. Pentru ei nu este nevoie de asigurare civilă.

  • Lucian Băgia, purtător de cuvânt al Asociației Chinologice Române, pentru Pets&Cats:

    „În opinia mea, cum ne facem asigurare pentru mașină și pentru casă, pentru malpraxis, ar trebui să ne facem pentru toți câinii de gabarit mare, ca proprietari responsabili. Mai ales dacă e vorba despre animale de peste 20 de kilograme și 40 de centimetri la greabăn. Avem foarte multe exemple, inclusiv la incidentul de pe Lacul Morii. N-au fost câini de luptă și atac, ci rasă comună și metiși, care s-au sălbăticit. Și ei pot fi periculoși, nu trebuie să fie Pit Bull sau Rotweiller, periculos înseamnă câine care are posibilitatea să facă rău altui om sau animal”.

Alte obligații pentru proprietari

Proprietarii de câini periculoși trebuie să aibă cel puțin 18 ani, capacitate deplină de exerciţiu și să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. În plus, ei trebui să depună la poliție o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, cu numărul de microcip, dovada vaccinurilor și a sterilizării animalului.

Cum sunt definiți câinii agresivi

Legea face referire, distinct, și la câinii agresivi: „orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice și orice câine care participă la lupte sau care a fost antrenat în acest scop”.

Toți proprietarii de câini considerați periculoși sau agresivi trebuie să afișeze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în curte avertismentul “Câine periculos” sau, după caz, “Câine agresiv”, printr-o plăcuță cu dimensiunile de cel puțin 15 x 25 cm. Tot ei trebuie și să înregistreze câinii la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională.

Importul și comercializarea câinilor periculoși (Pitbull, Beorbull și Bandog și metișii lor) sunt interzise prin lege. Nerespectarea prevederilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa Foto: American Pitbull

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *