Câinii vagabonzi din Turcia își găsesc adăpost în străinătate după noua lege de eutanasiere

caini, caini salvati, caini turcia Sursa foto: captura de ecran / Reuters

Dali și Deezi, foști câini ai străzii din Istanbul, trăiesc acum în Țările de Jos, bucurându-se de o viață liniștită, după ani petrecuți într-un adăpost din orașul turc. Între timp, alți câini vagabonzi din Turcia riscă să fie adunați în baza unei noi legi care prevede eliminarea lor de pe străzi, relatează Reuters.

În iulie, parlamentul turc a adoptat o lege care dispune ridicarea celor aproximativ patru milioane de câini fără stăpân din întreaga țară, în ciuda protestelor iubitorilor de animale și a opoziției, care se tem că aceasta va duce la eutanasierea multora dintre ei.

caini, caini salvati, caini turcia
Sursa foto: captura de ecran / Reuters

Legislația, motivată de îngrijorările privind atacurile câinilor, accidentele rutiere și riscul de rabie, prevede ca toți câinii să fie plasați în adăposturi municipale până în 2028. Câinii agresivi sau cei cu boli incurabile urmează să fie eutanasiați.

Nilgül Sayar, activistă pentru drepturile animalelor și coordonatoarea unui adăpost ONG în apropiere de Istanbul, a trimis sute de câini în străinătate pentru adopție, dar spune că cererea a crescut considerabil după adoptarea legii.

„Avem în jur de 20-25 de câini pregătiți pentru plecare,” a declarat ea. „Oamenii continuă să ne contacteze pentru adopții. Sper că vom putea trimite și mai mulți câini în curând. Toți vor avea cămine bune.”

Pregătirea unui câine pentru călătoria în Uniunea Europeană, cu toate actele și vaccinările necesare, poate dura între 3 și 4 luni și costă aproximativ 1.000 de euro. Adăposturile din Turcia au capacitate pentru aproximativ 100.000 de câini, dar spațiul este limitat.

Sayar a adăugat că, pentru câinii de talie mare, bătrâni sau cu dizabilități, poate dura ani de zile până să găsească o familie, aceștia fiind majoritari în adăpostul său. În prezent, orașele turcești se pregătesc să construiască mai multe adăposturi pentru a respecta noile reglementări.

Dali, numit după pictorul Salvador Dalí datorită scaunului cu trei picioare, și-a pierdut un picior după ce a fost lovit de o mașină la vârsta de două luni. El și Deezi, un alt câine de nouă ani, au trăit în adăpostul lui Sayar timp de patru ani.

„Am vrut să ajutăm acești câini să-și găsească familii iubitoare în străinătate,” a declarat Ali Okay, care s-a oferit voluntar să-i însoțească pe cei doi în zborul din Turcia spre Belgia. Animalele au fost apoi transportate în Olanda de ONG-ul Animal Care Projects.

Mii de turci au protestat împotriva legii în ultimele săptămâni. Câinii și pisicile fără stăpân sunt o prezență obișnuită pe străzile din Turcia, unde mulți oameni îi îngrijesc, oferindu-le mâncare, apă și adăposturi improvizate. Câinii vagabonzi mari dorm adesea la intrările în magazine, iar trecătorii îi evită cu ușurință.

Ca reacție la noua lege, unele companii au început să adopte câini pentru birouri, un hotel de pe coastă a construit un adăpost special pentru a atrage turiști, iar unii veterinari oferă vaccinuri gratuite celor care adoptă câini de pe stradă.

Anterior, Turcia obișnuia să prindă și să sterilizeze câinii, eliberându-i apoi pe străzi. Criticii legii actuale susțin că numărul câinilor vagabonzi ar fi putut fi controlat dacă această politică ar fi fost implementată corect.

Dali se află acum într-un centru de plasament din Olanda, în așteptarea adopției. Deezi s-a acomodat în noua sa casă din Haarlem și este fericită și relaxată, potrivit noii sale proprietare, Caroline Dieleman.

Aceasta, care și-a pierdut unul dintre câini în iunie, a aflat de legea din Turcia și a decis să o adopte pe Deezi.

„Noua lege mă face să mă simt rău fizic și neputincioasă,” a spus Dieleman. „Este un gest mic, dar acesta este singurul câine pe care l-am putut salva. Unul e mai bine decât niciunul.”

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *