Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de un animal. Directorul medical de la „Matei Balș”: „Trebuie să mergeți la Centrul Antirabic. Se preferă să se sufle și în iaurt. Rabia, chiar dacă e rară, e sută la sută mortală”

o pisica musca o persoana de mana Sursa foto: Pexels / Crina Doltu

Mușcătura sau zgârietura de animal, chiar și superficială, poate fi sursă de infecție, de aceea nu trebuie neglijată, potrivit medicilor.

„Înseamnă riscuri reale: rabie și multe alte boli infecțioase. Boala ghearelor de pisică, tetanos, există un risc. La centrul antirabic se va face o evaluare și se va aprecia ce e de făcut: vaccinarea antirabică, dacă trebuie administrată imunoglobină antirabică sau dacă este nevoie de antitenanos. La final veți ști și dacă plaga necesită chirurgie sau nu”, a declarat directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Marinescu, pentru Pets&Cats.

Până când ajungeți la medic, în cazul unei mușcături de animal este nevoie să luați măsuri de prim-ajutor. În primul rând, rana trebuie curățată cu apă și cu săpun. Dacă sângerează, este nevoie să puneți presiune, ca să opriți hemoragia și apoi să bandajați rana.

Dacă ați fost mușcat și rana s-a umflat, s-a înroșit sau durerea s-a accentuat, poate fi semnul unei infecții, așa că nu e cazul să mai amânați vizita la medic.

Cornel Stoenescu este medic veterinar și participă adesea la campanii de sterilizare gratuită, unde animalele nimănui sunt luate de pe câmpuri pentru intervenție, apoi sunt repuse în teritoriu. „Una e să vină un câine la tine, alta e să te duci tu să îl prinzi, să se apere. Când se simt amenințați, câinii mușcă să se apere. Depinde și unde ești și dacă animalul are stăpân. În curtea cuiva, de exemplu, sunt șanse mai mici de infecție după contact, pentru că animalul este îngrijit și posibil vaccinat. Dacă te mușcă un câine în câmp deschis, un animal fără stăpân, cel mai sigur e să faci antirabicul”, precizează veterinarul pentru Pets&Cats.

Medicii spun că periculoasă este și zgârietura felinelor, care poate provoca infecția numită „boala ghearelor de pisică”. Simptomele apar după trei, până la paisprezece zile de la contact, zona devine roșie, pot apărea febra și durerile de cap.

Cel mai sigur este să preveniți toate acestea prin vaccinarea periodică a animalelor de companie.

Dacă vorbim de animalele de pe străzi, atunci e mai bine să păstrați distanța, mai ales dacă patrupedul pare bolnav. Nu săriți și nu alergați în preajma câinilor și nu faceți mișcări bruște, ca să nu se sperie, caz în care ar putea ataca.

Citește și: Medicamentele umane: Când și cum să le administrăm animalelor de companie. Ce le poate face rău?

Sursa foto: Pexels / Crina Doltu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *