Un nou studiu publicat de US News veteranii de război care se ocupă în mod regulat de cai prezintă o atenuare a simptomelor de tulburare de stres posttraumatic (PTSD). Concentrarea asupra îngrijirii unui cal poate ajuta un veteran să scape de hipervigilența care însoțește adesea PTSD, a explicat cercetătoarea Andrea Quinn, director adjunct al Centrului pentru servicii psihologice din cadrul Școlii postuniversitare Rutgers de psihologie aplicată și profesională.
Veteranii operațiunilor militare ale SUA în Afganistan au cele mai mari rate de PTSD, 29% dintre ei confruntându-se la un moment dat cu această afecțiune, au notat cercetătorii. Veteranii Operațiunii Iraqi Freedom din Irak au o rată de PTSD de 21%.
Pentru studiu, publicat recent în revista Frontiers in Psychiatry, cercetătorii au solicitat participarea a șase veterani de război la un program de echitație de opt săptămâni.
În sesiuni săptămânale de 30 de minute, veteranii au fost instruiți cu privire la siguranța și comportamentul de bază al cailor, apoi li s-a cerut să îngrijească un cal și să îl conducă în jurul unei arene.
„În cadrul studiului, veteranii au trebuit să îndeplinească sarcini care le cereau să fie foarte atenți la moment”, a spus Quinn. „Își păstrau calmul și se concentrau asupra activității – comunicau cu caii, îi periau, îi conduceau”.
„Acest tip de concentrare în momentul prezent este o abilitate care poate fi dezvoltată și poate ajuta simptomele PTSD să fie mai ușor de gestionat”, a adăugat Quinn.
Concentrațiile hormonilor de stres la veterani au scăzut în timp, pe măsură ce aceștia lucrau cu caii.
De asemenea, veteranii au raportat mai puține simptome PTSD, comparativ cu un grup de control format din trei veterani care nu au participat la programul cu cai.
„Veteranii au raportat interacțiuni mai pozitive cu caii lor începând cu săptămâna 3, iar această schimbare s-a menținut până la sfârșitul sesiunilor”, a declarat cercetătorul principal Ellen Rankins, asociat postdoctoral la Temple Grandin Equine Center din cadrul Colorado State University.
Cercetătorii au găsit dovezi preliminare ale unui fenomen numit co-reglare, în care ritmurile corporale ale veteranilor au început să se sincronizeze cu cele ale cailor.
Speranța este că terapia cu cai ar putea oferi o terapie pentru PTSD mai ușoară pentru veterani. Aproximativ o treime dintre veterani renunță la cele mai utilizate tratamente de psihoterapie pentru PTSD înainte de a le finaliza, a observat Quinn.
Caii utilizați în exerciții nu au prezentat simptome de stres în urma interacțiunilor lor cu veteranii, au remarcat cercetătorii.
„Acest lucru este important deoarece există o preocupare tot mai mare în rândul populației generale pentru bunăstarea ecvideelor”, a declarat Karyn Malinowski, profesor de științe animale la Rutgers School of Environmental and Biological Science. „Cercetarea a demonstrat că acești cai implicați în activitate nu au prezentat niciun indicator de stres”.