Un nou studiu publicat în npj Mental Health Research explorează fenomenul „puppy blues”, sentimente de anxietate, frustrare și epuizare pe care mulți proprietari de căței le experimentează atunci când au grijă de un nou cățeluș, relatează PsyPost.
Aceste emoții, similare cu depresia postpartum experimentată de noii părinți, pot face dificilă inițial legătura dintre stăpâni și cățelușii lor, determinându-i să își pună la îndoială abilitățile de îngrijitori. Cu toate acestea, studiul a constatat că aceste sentimente negative se estompează de obicei în timp.
Condus de Dr. Aada Ståhl de la Universitatea din Helsinki, cercetarea își propune să umple un gol în înțelegerea stresului emoțional implicat în îngrijirea timpurie a cățeilor, un subiect care nu a fost studiat pe larg.
„În urmă cu câțiva ani, am observat pe forumurile de socializare legate de câini că noii proprietari de căței raportau adesea anxietate, frustrare și o pierdere a atașamentului față de cățeii lor. (…) Ca psiholog, am fost intrigată, dar nu am găsit nicio cercetare pe această temă la momentul respectiv”, a declarat Ståhl.
Studiul a implicat colectarea de date calitative și cantitative de la peste 2.000 de proprietari de câini. Aproape jumătate dintre respondenți au declarat că au experimentat emoții negative semnificative în primele luni de viață ale cățelului lor, iar 10% dintre aceștia și-au descris sentimentele ca fiind severe.
Studiul a identificat trei provocări emoționale principale cu care se confruntă noii proprietari de căței: anxietatea legată de bunăstarea cățelului, frustrarea legată de comportamentul acestuia, cum ar fi accidentele de dresaj, și oboseala fizică și psihică provocată de îngrijirea constantă. Unii proprietari și-au exprimat chiar regretul de a achiziționa un cățel din cauza responsabilității copleșitoare. În ciuda acestui fapt, majoritatea participanților au raportat că stresul emoțional a scăzut cu timpul.
Cercetarea subliniază, de asemenea, importanța sprijinirii proprietarilor de câini în timpul perioadei critice de socializare a cățelului, deoarece bunăstarea proprietarului poate influența dezvoltarea cățelului. Cercetările viitoare vor explora factorii care contribuie la „tristețea canină” și modul în care aceștia afectează legătura câine-om.
Studiu: Cum ne pot salva pisicile și câinii de declinul cognitiv