Polițiștii din Lugoj, alături de colegii lor de la Buziaș și de la Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Timiș, au desfășurat o acțiune de amploare, vizând zeci de proprietari de câini din rasele pit bull, amstaff, rottweiler și mastiff din Timișoara, Lugoj și localitățile învecinate, relatează opiniatimisoarei.ro
În urma verificărilor, agenții au controlat 83 de deținători de animale considerate periculoase și au aplicat 36 de amenzi, totalizând 21.000 de lei. Sancțiunile au fost impuse pentru nesterilizarea câinilor, nerespectarea condițiilor de deținere a acestora și lipsa documentelor sanitar-veterinare necesare.
“Totodata, polițiștii au reamintit unităților administrativ teritoriale importanța respectării obligațiilor prevăzute de OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, în vederea identificării și capturării acestora pentru a preîntâmpina atacurile asupra persoanelor” au transmis reprezentanții IPJ Timiș.
Poliția Animalelor din Cluj a emis peste 100 de sancțiuni în urma unei acțiuni desfășurate în această săptămână. În cadrul acestor verificări, 64 de deținători de animale, inclusiv centre de gestionare a câinilor fără stăpân, au fost supuși controalelor.
Sancțiuni în valoare de 44.000 de lei pentru încălcarea normelor de protecție a animalelor
Autoritățile au aplicat amenzi în valoare totală de 44.000 de lei, dintre care 28 au fost emise pentru abateri legate de regulile de protecție a animalelor. De asemenea, 30 de sancțiuni au fost aplicate pentru nereguli în gestionarea câinilor fără stăpân, iar 26 de proprietari de câini periculoși sau agresivi au fost amendați pentru nerespectarea regimului specific.
Acțiunea vine în contextul unui incident recent semnalat pe rețelele sociale, în care Poliția Animalelor a intervenit în urma unor acuzații de cruzime față de animale. În perioada 20-25 septembrie, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au intensificat controalele în vederea protejării drepturilor animalelor și asigurării unui tratament adecvat acestora.
Polițiștii clujeni le reamintesc deținătorilor de animale că este esențial să ofere un mediu sigur, o alimentație corespunzătoare și îngrijiri medicale pentru animalele lor de companie. Deținerea unui animal presupune atât o responsabilitate morală, cât și legală, care trebuie respectată cu strictețe.
Totodată, autoritățile subliniază importanța sterilizării și vaccinării animalelor de companie, pentru a preveni înmulțirea necontrolată și riscurile asociate sănătății publice. În cazul câinilor periculoși sau agresivi, proprietarii sunt obligați să respecte reglementările specifice pentru a asigura siguranța comunității.