De multe ori ne-am întrebat dacă prețurile produselor pentru companionii noștri sunt corecte sau nu. Putem găsi prețuri diferite pentru mâncare, accesorii, servicii medicale, servicii de toaletare pentru rasele care chiar au nevoie și chiar și pentru serviciile de dresaj. Totuși, cum să facem să echilibrăm bugetul și să avem cheltuieli cât mai mici, fără să lipsim companionul de nimic, ne-a sfătuit dresorul Mihai Nae.
Mâncarea. Una dintre cele mai dificile alegeri. Cum economisim
Ne-am întrebat dacă mâncarea gătită de noi poate fi mai sănătoasă decât cea specială pentru câini sau dacă există vreo diferență între cea scumpă și cea mai ieftină, dar, de cele mai multe ori, se întâmplă să plătim doar brandul. Totuși, pentru că alimentația câinilor poate aduce probleme serioase, este important ca alegerea mâncării să fie făcută cu concursul medicului veterinar. În funcție de specificul fiecărui animal, acesta va ști ce să recomande și mai ales dacă poate mânca ceva făcut în casă. Însă, pe lângă timpul necesar pentru a găti, este de luat în calcul faptul că un animal hrănit cu mâncare umană va avea nevoie și de suplimente alimentare, pe care mâncarea dedicată lor le conține deja. Cea mai bună variantă de economisire este cumpărarea unor cantități mai mari de hrană odată, saci de 20-25 de kilograme, și nu mâncarea necesară pentru o săptămână, de pildă. De asemenea, site-urile de specialitate au diverse promoții, extrem de frecvente, care merită urmărite, cu reduceri de 15, 20, până la 25%.
Accesoriile. Investiții pe viață
Ce e ieftin nu e neapărat și foarte bun. De aceea, ideal ar fi ca atunci când achiziționați o perie sau o zgardă să alegeți accesorii premium. Prețul puțin mai ridicat vă va ajuta, de fapt, să economisiți. Pentru că multe asemenea obiecte rezistă în timp, cam tot atât cât trăiește și companionul. Aceeași situație este și în cazul castroanelor de mâncare sau a altor accesorii. În plus, tot pe site-urile de specialitate aveți șansa să găsiți oferte bune, dacă veți avea timp și răbdare să căutați.
Vizitele la veterinar. Prevenția poate salva mulți bani
O schemă completă de vaccinare, vizitele regulate la medicul veterinar, nu mai frecvente de una pe an dacă nu sunt probleme, și urmarea unei rutine de deparazitare sunt esențiale pentru sănătatea animalului, dar pot însemna și costuri mai mici. Tratamentele pentru diferite boli sunt extrem de costisitoare. Pe lângă suferință, un tratament pentru babesioză, de exemplu, în cazul unei deparazitări deficitare, poate însemna câteva mii de lei. Pe când prevenția nu depășește câteva sute.
Dresajul. Investiție în educație
Nu în ultimul rând, dresajul este esențial în cazul câinilor. Precum prevenția în ceea ce privește sănătatea, educația patrupedelor este importantă pentru conviețuirea cu oamenii, dar și cu obiectele lor. Perechea preferată de pantofi, scaunul din bucătărie sau colțul mesei din sufragerie pot „supraviețui” dacă animalul de companie este educat.
Dresajul durează de la câteva luni până la un an, în funcție de fiecare câine în parte, iar unii dresori oferă gratuit chiar și cursuri de menținere a abilităților dobândite după finalizarea orelor plătite.
Sursa foto: Nomadsoul1 | Dreamstime.com