Ziua Mondială a Animalelor este sărbătorită pe 4 octombrie, zi dedicată promovării drepturilor și bunăstării animalelor prin acțiuni de educație și conștientizare. Această sărbătoare a început oficial în 1931 și coincide cu ziua morții Sfântului Francisc de Assisi, protectorul Italiei, al mediului și al animalelor.
„Situația animalelor din România s-a schimbat, merge către un drum mai bun, dar merge cu pași de melc, autoritățile ar trebui să se implice mai mult. E important să respectăm animalele, în primul rând. Eu spun mereu că iubirea este pe locul doi, după respect. Lucrez în domeniul protecției animalelor de peste 30 de ani și consider că am cea mai frumoasă meserie. Fiecare zi pentru mine este o plăcere, când mă duc la adăpost să văd câinii cum dau din coadă. Fiecare animal salvat îmi aduce o satisfacție enormă”, a declarat Anca Tomescu, reprezentantă a Adăpostului Speranța, pentru Pets&Cats.
Activiștii din domeniul protecției animalelor spun că cel mai potrivit de 4 octombrie ar fi să ne aducem aminte că și animalele au sentimente – simt frica, durerea, tristețea, de exemplu – și nevoi.
Andreea Roseti reprezintă Humane Society International, unul dintre cele mai mari ONG-uri de profil din lume. „Dacă nu putem ajuta animalele, măcar să ne gândim un pic la viața lor, să facem alegeri conștiente atunci când, de exemplu, ne dorim un animal de companie, putem să adoptăm unul. Să ne gândim că fiecare animal merită o viață demnă și o viață bună”, a spus Roseti, pentru Pets&Cats.
Normele europene privind protecția animalelor prevăd cinci libertăți fundamentale: de a nu suferi de foame și sete, de a fi ferite de disconfort, de a nu suferi dureri, leziuni și boli, de a manifesta un comportament firesc și de a nu suferi de frică sau stres.
Sursa foto: Volodymyr Byrdyak | Dreamstime.com