Protecția animalelor în România. O propunere legislativă în România prevede ca amenda pentru animalele nesterilizate să scadă de la 5000 la 1000 de lei, pentru ca legea să se și aplice efectiv și cei sancționați să o poată achita, iar definiția abandonului să fie extinsă și la spațiile private, nu doar la cele publice. Plus: atribuții sporite pentru poliție, să poată intra în locurile unde animalele sunt neglijate, chiar și dacă nu e vorba de infracțiune cu violență.
Schimbări propuse pentru protecția animalelor
Șase parlamentari USR au depus la Senat, săptămâna trecută, o inițiativă care modifică cele mai importante legi privind protecția animalelor: legea privind protecția animalelor, gestionarea câinilor fără stăpân și deținerea câinilor periculoși.
Principalele modificări propuse:
– polițiștii pot intra acolo unde animalele sunt în pericol și fără condiția flagrantului unei infracțini cu violență: dacă, de exemplu, un animal este lăsat în frig;
– definiția abandonului să includă și lăsarea animalului pe un spațiu privat – cum sunt sediile firmelor, de exemplu – fără hrană, adăpost și tratament, nu doar într-unul public, așa cum este în prezent;
– interdicția de a vinde animale persoanelor sub 16 ani, fără acordul expres al părinților;
– scăderea amenzii pentru nesterilizarea câinilor, de la pragul minim de 5000 de lei la 1000 de lei.
Propunerile de modificare a legii sunt menite să reducă abandonul și înmulțirea necontrolată a animalelor
Inițiatorii legii arată în expunerea de motive că „raportat la sterilizare, contravențiile aplicate sunt foarte mari, lucru care va duce la neaplicarea legii. În zonele rurale, unde o amendă între 5.000 și 10.000 de lei poate avea impact mult prea mare asupra veniturilor celor sanctionați, realitatea este cunoscută și de organele care aleg să nu aplice amenda. (…) Pe același principiu se propune și scădere amenzilor pentru neînregistrarea în RECS a câinilor cu stăpân, de la minumum 2.000 de lei la 500 de lei”.
Propunerile de modificare a legii sunt menite să reducă abandonul și înmulțirea necontrolată a animalelor. În anul 2022, în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân – RECS, erau înregistrate aproape 3,7 milioane de animale (din care doar puțin peste 500.000 erau sterilizate). În realitate, numărul lor este mult mai mare, pentru că proprietarii aleg să nu înregistreze câinii.
În privința maidanezilor nu există date oficiale. Inițiatorii legii citează ONG-urile internaționale și scriu că, la finele anului trecut, la noi în țară, cifra estimată era de 500.000 de câini fără stăpân.
Inițiativa legislativă va fi dezbătută mai întâi la Senat, apoi va fi trimisă la Camera Deputaților, ca for decizional.