Este muzica relaxantă pentru animale? Răspunsul scurt este „depinde.” Deși este aproape imposibil să se determine dacă sunt sau nu animale de companie care îndrăgesc muzica, tot mai multe studii sunt efectuate pentru a identifica efectele comportamentale ale muzicii asupra animalelor. Atât câinii, cât și pisicile pot avea un răspuns pozitiv la muzică, în funcție de genul muzical, transmite Purina.
Muzica ușoară, cea clasică și stilul „new age” pot ajuta la inducerea sentimentelor de calm la animalele de companie. Spre exemplu, pisicile consideră că muzica clasică ușoară, combinată cu sunete inspirate din natură, cum ar fi toarcerea sau suptul, e mai relaxantă.
Opusul la răspunsul animalelor la muzică e stilul încărcat cu sunete de bas puternice, grele și chitare distorsionate, precum heavy metal. Acest tip de muzică provoacă niveluri mai ridicate de anxietate la animalele de companie.
Câinii și auzul lor fin
Sunetul călătorește prin aer sub formă de unde de energie. Hertz (Hz) este o unitate de frecvență care măsoară numărul de cicluri de unde pe secundă. Oamenii pot auzi sunete între 20 și 20.000 Hz. Urechile câinilor sunt mult mai sensibile, percepând frecvențe între 40 și 65.000 Hz.
Din punct de vedere evolutiv, auzul excepțional al câinilor este benefic pentru detectarea prădătorilor. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, sunetele puternice sau neașteptate pot copleși sistemul nervos al unui câine.
Pe lângă anxietatea provocată de furtuni și focuri de artificii, câinii se pot teme de sunetele zilnice pe care oamenii abia le observă: aspiratorul, mașina de tuns iarba, sirenele și alarmele auto, detector de fum, aparate de bucătărie, mașină de spălat și uscător, cuptor, artificii etc.
Efectul muzicii asupra câinilor
Într-un studiu, dr. Deborah Wells, psiholog, a constatat despre câini că păreau mai puțin agitați după ce ascultau selecții de muzică clasică. Respirația lor a încetinit și era mai puțin probabil să se plimbe sau să rămână în picioare. Muzica heavy metal a avut efectul opus, în timp ce muzica pop a avut o influență redusă.
În mod similar, dr. Lori Kogan, psiholog, a raportat că patrupezii expuși la muzică clasică au petrecut mai mult timp dormind și mai puțin timp lătrând. Câinii au prezentat tremurături și scuturături după ce au ascultat muzică heavy metal.
În afară de gen, lungimea și frecvența unei note afectează modul în care câinii răspund la muzică. Notele scurte cântate în succesiune rapidă au dus la mișcări motorii rapide. Câinii au părut calmi ca răspuns la tonuri simple, ritmuri și note susținute.
Pisicile și relația lor cu muzica
Cercetătorii au descoperit că satisfacerea simțurilor pisicilor, precum și modul în care acestea comunică le schimbă complet experiența muzicii! În timp ce pisica poate reacționa cu indiferență totală la cântecul dvs. preferat, atunci când i se pune un gen muzical cu tonul, înălțimea și tempoul adecvate felinelor, manifestă o plăcere demonstrabilă. Se știe chiar că se freacă de boxe și toarce!
Toate dovezile indică faptul că pisicilor le place muzica. Dacă cercetările continuă în acest domeniu specific speciei, am putea găsi o gamă cu totul nouă de muzică pentru pisici, pe care să o ascultăm împreună cu animalele noastre dragi, îmbogățindu-le experiența cu mediul înconjurător, oferindu-le stimulare mentală și ceva de care să se bucure pur și simplu!
Muzică pentru pisici
Descoperirea faptului că muzica este specifică fiecărei specii îi ajută pe cercetători să identifice exact ce anume o face potrivită pentru pisici. Muzica pe care o ascultă oamenii folosește ritmuri similare cu bătăile inimii umane. De asemenea, se încadrează într-o scară a gamei vocale și acustice pe care o putem procesa.
Pisicile au o constituție biologică și simțuri diferite de cele ale oamenilor, astfel încât este de înțeles că muzica care le-ar plăcea are alte calități. Cercetătorii continuă să analizeze exact ce fel de muzică adoră pisicile și încep să creeze piese care funcționează în aceeași gamă la care felinele comunică între ele.
Iată câteva sfaturi pentru a crea un mediu muzical optim pentru animalele de companie:
– Servicii precum iCalmPet te ajută să creezi playlisturi în funcție de context, cum ar fi plimbările cu mașina, focurile de artificii și vizitele la veterinar.
– Spotify oferă un playlist bazat pe personalitatea animalului tău de companie.
– YouTube are numeroase canale și videoclipuri cu sunete liniștitoare pentru câini și pisici.
– Fă-ți propriile playlist-uri cu muzică clasică, reggae și soft-rock pentru un câine; alege muzică clasică amestecată cu sunete din natură pentru pisici.
– Nu opri muzica când ești acasă, astfel încât animalul de companie să nu asocieze asta cu faptul că este lăsat singur.
– Rotește playlist-urile, deoarece animalele de companie pot fi condiționate de sunetele pe care le aud în fiecare zi.
De acum, de fiecare dată când dorești să asculți muzică acasă, gândește-te și la animalul de companie și strecoară în playlist melodia preferată a prietenului canin sau felin.
Dacă nu ai încă idee ce melodii să le pui câinilor sau pisicilor, ai la dispoziție un playlist făcut special pentru prietenii tăi necuvântători aici.