Toto are 3 ani și a stat în lanț de când era pui. Oamenii lui l-au iubit, dar mai aveau și alte animale, și așa au fost obișnuiți: câinele trebuie să stea legat. I-au prins lanțul de un stâlp, lângă cușcă. Atunci când alerga, lanțul se înfășura în jurul stâlpului și animalul nu știa să se desfacă singur, așa că nici măcar nu mai ajungea la cușcă. Acum, Toto are un spațiu numai al lui, construit cu sprijinul fundației „Ilfov Împreună”, înființată de Consiliul Județean Ilfov.
„Când a văzut țarcul și cușca reparată și vopsită, doamna de 67 de ani ne-a spus că din locul acela ea nu recunoaște decât câinele. Este o femeie care iubește animalele, are mai multe în curte și pensia abia îi ajunge de la lună la lună, așa că nu ar fi avut cu ce bani să construiască singură un țarc pentru câine. Prin campania «Rupem lanțurile – liber la viață» vrem să schimbăm mentalități și să arătăm că se poate și altfel. Dacă știți cazuri de oameni cu venituri mici, care își țin câinii în lanț, vă rugăm să ni le semnalați”, spune Hilde Tudora, directorul Protecției Animalelor Ilfov.
Printre cei care au văzut pe internet postările cu animale eliberate din lanț se numără și Penitenciarul Jilava. Reprezentanții închisorii au scris: „Penitenciarul București-Jilava poate da o mână de ajutor dacă doriți forță de muncă voluntară. Este o cauză bună, vrem să ne implicăm!”.
Internauții au reacționat și ei după ce au văzut imaginile: „Nu sunteți, frate, din România! N-aveți cum, cred că ați fost crescuți și educați într-un univers paralel!”
Deținerea animalelor în lanț este interzisă în Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Marea Britanie sau Suedia. Legislația din țara noastră prevede în prezent că lanțul trebuie să aibă cel puțin doi metri. Protecția Animalelor Ilfov a cerut oficial ANSVSA interzicerea deținerii animalelor în lanț. În solicitare, instituția arată că „argumentele pentru această modificare derivă din cele cinci libertăți fundamentale ale animalelor: libertatea de a nu suferi de foame și sete, de a trăi fără disconfort, de a nu suferi din cauza durerilor, a leziunilor și a bolilor, libertatea de a exprima comportamentele normale și de a nu suferi de frică sau de stres”.
Galerie foto:
Sursa foto: Protecția Animalelor Ilfov