Filmul „10 vieți norocoase”, despre motanul Beckett, analizat la Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film din Cluj-Napoca. Doctor în psihanaliză: „Toate animalele ne iubesc, noi nu prea știm să iubim cum trebuie” (VIDEO)

10-vieti Sursa foto: captură din video (YouTube / Sky Cinema)

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film din Cluj-Napoca, ajuns la ediția a V-a, s-a desfășurat în perioada 18-20 octombrie 2024, la Cinema Arta. La eveniment, intitulat „Generații, Generații”, au rulat zeci de proiecții în premieră, dar și scurtmetraje, care au fost psihanalizate și comentate în fața publicului.

În ultima zi de festival, duminică, a dat startul animația „10 vieți norocoase” / „Ten Lives”, (Marea Britanie, 2024), în regia lui Chris Jenkins. ​Filmul a fost psihanalizat de Ilinca Bălaș, Florian Predescu și cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor.

Încă din afișul festivalului observăm că sunt inclus toate generațiile, dar și o pisică. (Sursa foto: Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film, Cluj-Napoca)

Povestea filmului, pe scurt

Beckett este un motan adorabil și extrem de răsfățat, care nu știe să aprecieze lucrurile bune din viața sa. Stăpâna lui este Rose, o tânără cercetătoare hotărâtă să salveze albinele de la extincție. Ea l-a găsit și salvat pe pisoi de la un adăpost pentru animale încă de când era puiuț, iar de atunci au fost mereu doar ei doi. Însă totul e pe cale să se schimbe radical după ce Beckett își pierde și cea de-a noua viață.

„10 vieți norocoase” este povestea unui personaj pe cât de pufos, pe atât de egoist, care învață ce înseamnă altruismul și eroismul atunci când iubești. Filmul ne învață că uneori e nevoie să încerci mai multe drumuri diferite până ajungi la destinul și cea mai bună versiune a ta!

Andrei Giurgea, coordonatorul proiectului, alături de Irina-Margareta Nistor, Ilinca Bălaș și Florian Predescu. (Sursa foto: Marina Bugs)

Cum au psihanalizat filmul Irina-Margareta Nistor, Ilinca Bălaș și Florian Predescu

„Știe cineva cum se numesc pe românește, ochii unei ființe care nu sunt de aceeași culoare? Ceacâr! David Bowie (cântăreț și compozitor englez) avea ochii așa: unul albastru clar, celălalt un negru capricios. Toți cățeii Husky au ochii așa. Știți de ce se spune că pisica trebuie să aibă nouă vieți? Pentru că face tot felul de isprăvi”, a comentat Irina-Margareta Nistor, critic de film și organizatorul Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film.

„Ca toate filmele de desen animat bune, („10 vieți norocoase” – n.e.) nu se adresează doar copiilor, ci și părinților. Sigur, pentru cei mici este foarte important să știe că toate animalele ne iubesc, noi nu prea știm să iubim cum trebuie. Ele ne iubesc necondiționat, iar lucrul cel mai important este să avem animale în jurul nostru: să le creștem, să le iubim și să le înțelegem. Mai avem multe de învățat, începând de la albine și până la cai”, a declarat Florian Predescu, care a venit special din Corsica pentru festival.

„(Animale – n.e.) Care de multe ori ne ocrotesc. Chiar dacă este un cățel care este un pic mai furios, atunci când vede un copil este cuminte. Pisica te încălzește dacă îți este frig, vine se așează pe tine”, a adăugat Irina-Margareta Nistor.

Rose și pisica Beckett. (Sursa foto: captură din video)

„Se spune că ne vindecă de tot felul de boli și au efect antistres, dovedit prin studii. Prelungesc și sănătatea inimii, evită boli de inimă. Ce este foarte clar, fără albinuțe în șase luni pământul este terminat”, a mai adăugat Florian Predescu, psihanalist, făcând referire la animale.

În film, sunt câteva idei creative, iar personajele sunt distractive, raiul fiind un univers în care timpul nu există.

„O să pornesc de la ochii de culoare diferită ai lui Beckett, care-l fac să fie foarte special. El de la început crede într-un fel că totul i se cuvine, duce o viață în care se simte foarte bine. E răsfățat, e iubit, își permite să facă mici prostioare și probabil că lecția pe care trebuie să o învețe în aventura lui este cum să învețe să ofere și nu doar să primească. Să înceapă ușor, ușor, să fie atent la persoanele pe care le iubește și să dea înapoi din iubirea și grija pe care le-a primit. Mi se pare că marea lecție este că reușește să facă asta, iar marele premiu, sigur, este și faptul că ajunge în Rai”, a declarat Ilinca Bălaș, psihanalist

„La sfârșit, timpul nu mai contează și se întoarce la generațiile următoare. Știm cu toții, cei care avem pisică, că atunci când e foarte mică, este și mai tandră, iar când mai crește, mai sparge câte ceva, dar nu ne putem supăra. Sigur că ele sunt răsfățate, dar, pe de altă parte, și pentru noi este important să avem grijă de ele. Atunci când avem un animăluț, trebuie să ne asigurăm că are mâncare, apă, să nu stea în căldură sau frig, pentru că se poate îmbolnăvi”, a continuat  Irina-Margareta Nistor, critic de film

Sursa foto: Marina Bugs

În mod clar, acest film a avut lipici la cei mici, asta pentru că în timpul proiecției de film cei mici exclamau, se bucurau și trăiau în același timp cu evenimentele motanului Beckett. 

Narațiunea filmului este un concept interesant despre nouă vieți de pisici și are o direcție blândă, la fel ca ochii motanului Beckett.

„Ochii sunt elementul pe care în toate șansele și viețile pe care le are Beckett, rămâne neschimbat. Ochii sunt o imagine a sufletului și ne arată că ceva din el, în toate viețile pe care le-a trăit a rămas același, chiar dacă el s-a transformat în același timp”, a exclamat Ilinca Bălaș.

„Și, oricum, cu aceeași afecțiune pentru Rose. Știți că Rose înseamnă trandafir, și, cu atât mai mult, ea chiar se ocupă de albine, iar albinele întotdeauna se duc spre flori. A fost foarte frumos gândit. Mergeți mereu să vedeți câte un desen animat în weekend, că e păcat, sunt atât de multe și de drăguțe. De exemplu, este unul foarte drăguț, despre Leonardo da Vinci și invențiile lui, nu neapărat despre tablourile lui, și care caută, printre altele, unde este sufletul”, a încheiat Irina-Margareta Nistor.

Irina-Margareta Nistor (Sursa foto: Marina Bugs)

Într-un interviu acordat publicației Veriety.com, regizorul filmului „10 vieți norocoase’’, Chris Jenkins, a fost întrebat cât de dificil a fost să scrie modurile diferite în care pisica Beckett moare.

„L-am tratat ca pe o comedie de situație. Sunt fan Looney Tunes. Nu am scăpat un pian pe capul nimănui, dar poate am fi făcut-o. Trebuie să fie o moarte de desene animate. Și, de asemenea, decesele sunt rezultatul în mare parte orgoliului lui Beckett. Cred că faptul că se întoarce tot timpul (ca animale diferite) este de asemenea (consolator). Mi-a plăcut și acest aspect, pentru că era ca un puzzle. Nu poți să-ți omori personajele principale, trebuie să ai altceva de făcut”, a mărturisit regizorul.

Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film din Cluj-Napoca s-a încheiat cu cine-concertul „O filă de nebunie”. 

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *