Universitatea din Leeds a descoperit o modalitate de a reduce stresul – cercetătorii au identificat faptul că vizionarea de videoclipuri și imagini cu animale drăguțe poate ajuta la reducerea nivelului de stres cu până la 50%, potrivit unui articol publicat pe site-ul instituției.
Toți cei 19 participanți au fost rugați să urmărească un montaj de 30 de minute de imagini și videoclipuri cu animale drăguțe, iar ritmul lor cardiac și tensiunea arterială au fost măsurate înainte și după studiu, majoritatea purtând un dispozitiv de monitorizare a ritmului cardiac pe toată durata studiului. Majoritatea participanților au fost studenți care urmau să susțină un examen la 90 de minute după această sesiune, restul fiind personal de sprijin academic care declarase că se simte stresat din cauza muncii.
Studiul a descoperit atât rezultate fiziologice, cât și psihologice; ritmul cardiac a scăzut, iar tensiunea arterială medie a grupului a trecut în intervalul ideal. Dr. Andrea Utley a declarat: „A fost clar că studenții erau anxioși înainte de examene, cu ritmuri cardiace și tensiune arterială ușor crescute pentru majoritatea participanților înainte de a avea loc sesiunea noastră. Într-adevăr, la unele persoane, ritmul cardiac și tensiunea arterială au fost chiar mai ridicate, indicând un nivel mai ridicat de stres pentru acești participanți.”
Utley a adăugat că „pe parcursul sesiunii, ritmul cardiac și tensiunea arterială au scăzut la toate persoanele la un nivel care ar fi considerat sănătos și care indică un nivel limitat de stres sau anxietate.”
Aspectul psihologic investigat a fost anxietatea provocată de un anumit eveniment, cum ar fi un examen. Constatările au arătat o scădere semnificativă a nivelurilor de anxietate, în unele cazuri individuale chiar cu aproape 50%, dovedind că privitul animalelor drăguțe poate fi un puternic eliberator de stres și un stimulent al dispoziției.
În plus, focus-grupurile au dezvăluit informații suplimentare cu privire la experiența participanților. Aceștia au menționat că sesiunea a fost „relaxantă” și „plăcută”, distrăgându-le atenția de la examen.
Sesiunile de „destresare” au fost organizate de sindicatul studențesc Leeds University Union și de centrul de personal al Universității din Leeds. Participanții au simțit că sunt sprijiniți de universitate prin organizarea acestor sesiuni de reducere a stresului.
Un participant a declarat: „M-a făcut să simt că profesorul meu mă apreciază și că îi pasă de performanțele mele.”
Citește și: Pisicile pot avea un efect profund asupra sănătății fizice și mentale a oamenilor – studiu