Prima noapte cu un cățel în casă: De ce are nevoie ca să uite de dorul de mamă și să nu mai plângă. 5 sfaturi utile pentru stăpâni

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Primirea unui nou cățel în familia ta este o experiență plină de emoții, dar poate fi copleșitoare pentru animăluț, în special în prima noapte. Micul patruped trebuie să se adapteze la o locuință diferită și persoane noi și, deseori, se confruntă cu dorul de mamă și frați, motiv pentru care are nevoie de atenție și afecțiune. Cu puțină pregătire, poți face această tranziție mai ușoară, scrie PetMD.

Cum gestionezi prezența unui nou cățel în casă

Creează un spațiu sigur într-o cutie

În special în prima noapte, cățelul trebuie să stea într-o cutie lângă tine, deoarece este un loc sigur și confortabil unde să se simtă în siguranță. Când sunt anxioși, câinii caută instinctiv spații mici și protejate pentru a se adăposti. În plus, cutia este și un instrument eficient de antrenament, deoarece câinilor le displace să murdărească spațiul unde dorm.

Poți crea un mediu primitor în cutie astfel:

  • oferă-i recompense, cum ar fi gustări sau bucăți de mâncare, în interiorul cutiei ca să își formeze o asociere pozitivă;
  • pune jucării în cutie cu scopul de a crește confortul și pentru a o asocia cu o experiență plăcută;
  • o pătură va spori confortul, dar ține cont că unii căței preferă o suprafață mai tare.

Stabilește un program de mese

Este important să respecți un program constant de hrănire, mai ales în primele zile. Pentru cățeii mai mici de 14-18 săptămâni, sunt recomandate trei mese zilnic – dimineața, la prânz și seara. După această vârstă, poți trece la două mese, una dimineața și una seara.

Seara, cățelul ar trebui să mănânce ultima masă în jurul orei 17, astfel încât să aibă suficient timp pentru a-și digera mâncarea și a-și face nevoile înainte de culcare. În felul acesta, reduci șansele să-l scoți afară în timpul nopții.

sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay

Joacă-te cu el înainte de culcare

Joaca înainte de culcare este o modalitate excelentă de a consuma energia cățelului și de a-i asigura un somn liniștit. Este bine ca activitățile amuzante să aibă loc cu câteva ore înainte de culcare, pentru a evita suprastimularea. Lasă-i timp să se calmeze înainte de culcare, astfel încât tranziția la somn să fie mai ușoară.

Printre activitățile recomandate pentru cățel se numără:

  • dresajul – o stimulare mentală care îl va ajuta să se adapteze în casă;
  • plimbările lungi – îl stimulează prin noi mirosuri, dar asigură-te că e complet vaccinat;
  • ieșiri scurte pentru nevoi înainte de culcare.

Înainte de culcare, scoate cățelul afară. Această ieșire ar trebui să fie scurtă, dar suficientă pentru a-și face nevoile. Dacă cina este bine sincronizată, cățelul ar trebui să se simtă gata pentru somn după această pauză. Totuși, așteaptă-te ca, în primele săptămâni, să fie nevoie să îl scoți noaptea de câteva ori.

Așteaptă-te să plângă

Un cățel va plânge mult în primele nopți acasă, deoarece până acum era obișnuit să doarmă alături de mamă și frați. În această situație, plânsul său poate fi interpretat ca o reacție normală la noul mediu.

Pentru a-i oferi un plus de confort:

  • pune-i cutia în camera ta, îl ajută să se simtă aproape de tine, păstrându-și, în același timp, spațiul personal;
  • așază în cutie un obiect cu mirosul tău, cum ar fi un tricou, care îi va crea senzația de siguranță.

Este important să recunoști diferența între plânsul de anxietate și cel pentru nevoile fiziologice. Dacă plânge la puțin timp după ce a fost pus în cutie, poate fi de anxietate; dacă plânge la miezul nopții, ar putea avea nevoie să iasă afară.

Acomodare cu răbdare și iubire

Venirea unui nou cățel acasă este o schimbare semnificativă pentru întreaga familie. Primele nopți pot fi provocatoare, dar odată ce acestea trec, vei avea un prieten devotat, care va merita fiecare moment de atenție. Cățelușii oferă o dragoste autentică și o companie loială, aducând bucurie și entuziasm în viețile stăpânilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *