Cu toții ne pierdem cumpătul dar, din păcate, uneori, câinele nostru ajunge să suporte efectele reacției. Deși poate părea un episod trecător, țipatul la câine nu este lipsit de consecințe și, contrar aparențelor, poate îi dăuna. Tonul ridicat și agresiv nu doar că este o metodă ineficientă de disciplinare, ci și una cu efecte negative pe termen lung asupra câinelui.
Ca și în cazul oamenilor, atunci când cineva țipă la un câine, acesta se simte amenințat, iar organismul reacționează. Sub stres, câinele secretă hormoni care îl pregătesc să facă față pericolului, ceea ce creează un conflict intern, potrivit GoodDoggie.
Efectele pe termen lung asupra încrederii
Departe de a corecta un comportament, starea de stres îl face mai agitat, anxios și confuz. În loc să își îmbunătățească răspunsurile la comenzi sau să devină mai cooperant, câinele poate dezvolta un comportament defensiv.
Un animal la care stăpânul ridică tonul frecvent își poate pierde treptat încrederea în acesta. Într-o relație de prietenie și respect reciproc, cățelul are nevoie de siguranță, nu de teamă. De fiecare dată când țipăm, această legătură afectivă se erodează, iar câinele poate dezvolta dificultăți de socializare. Astfel, dresajul va deveni mai dificil, necesitând mai mult timp și efort din partea stăpânului pentru a recâștiga încrederea.
Frica: un motiv nesiguranță
Deși țipatul poate părea eficient în acel moment, de fapt, funcționează doar pentru că sperie animalul. Câinii răspund doar pentru a evita disconfortul, nu pentru că înțeleg ce ar trebui să corecteze. Un câine speriat va evita contactul vizual, retrăgându-se sau încercând să se apere. Pe termen lung, această teamă va face relația mai dificilă și mai puțin stabilă.
Cea mai bună abordare pentru a corecta un comportament nedorit este aceea a încurajării și a răbdării. În loc să ne lăsăm copleșiți de momentul de furie, este indicat să luăm o pauză și să revenim la starea de calm înainte de a reacționa. Astfel, oferim câinelui un exemplu de comportament liniștit și stabil.
Foto: Canva