Introducerea unui animal de companie în familie poate părea, uneori, un pariu. Motivul este acela că, la prima vedere, vi se oferă doar o imagine sumară a temperamentului și a istoricului medical al animalului. Oricât de tentant ar fi să adoptați pe moment, este important să efectuați o evaluare sinceră a sănătății animalului. Ultimul lucru pe care doriți să îl faceți este să aduceți acasă un cățeluș sau o pisicuță de care vă atașați și apoi să aflați că are o boală gravă, potrivit HealthyPaws.
Primul pas: evaluați adăpostul sau locul de unde adoptați un animal
Indiferent dacă adoptați de la un adăpost sau de la crescători, este important să evaluați cu atenție spațiul în care sunt ținute animalele. Pe măsură ce vizitați unitatea, priviți cu atenție în jur și discutați cu persoanele care lucrează acolo.
Fiți atenți la următoarele aspecte și puneți-vă următoarele întrebări:
- Este unitatea curată?
- Animalele par a fi bine îngrijite?
- Personalul/voluntarii sunt blânzi cu animalele?
- Unitatea efectuează un interviu cu cei interesați de adopție înainte de a preda animalele?
Îngrijirile medicale oferite, un semnal important
De asemenea, este important să vă asigurați că unitatea oferă îngrijire veterinară adecvată pentru necuvântătoarele găzduite. Toate ar trebui să fie examinate de un medic veterinar, deparazitate, vaccinate, supuse unor teste și tratate pentru orice afecțiuni.
Aceste informații ar trebui consemnate în fișa medicală a fiecărui animal și înmânată noilor proprietari în momentul adopției. Lipsa îngrijirilor veterinare sau fișele neclare pot fi un semnal care sugerează că nevoile viitorului animal de companie nu au fost îndeplinite.
Cum evaluați animalul pe care vreți să-l luați acasă
În timp ce unele boli necesită teste complexe pentru a fi descoperite, o scurtă verificare vă poate ajuta mult în selectarea unui animal sănătos pentru adopție. Este bine să petreceți puțin timp interacționând cu el și observându-l mai bine.
Fiți atenți la următoarele aspecte:
- Animalul are o greutate potrivită? Coastele nu ar trebui să fie vizibile de la distanță.
- Este curios și dispus să interacționeze cu străinii?
- Mănâncă atunci când i se oferă gustări?
- Animalul vede și aude normal?
- Se deplasează confortabil în mediul său, fără semne de șchiopătare sau tensiune?
- Este activ și capabil să se joace fără semne excesive de oboseală?
Odată ce v-ați acomodat unul cu celălalt, sunteți gata să efectuați o examinare mai practică. Priviți animalul cu atenție, de la nas la coadă:
- Dinții sunt relativ curați? Gingiile au o culoare roz sănătoasă?
- Ochii sunt limpezi și fără secreții?
- Urechile sunt curate și nu prezintă secreții?
- Blana animalului de companie este sănătoasă, nepătată și fără paraziți?
- Pielea este lipsită de inflamații vizibile și tumori?
Dacă reușiți să treceți peste această examinare fără să observați probleme, există o șansă mare ca viitorul membru al familiei să nu aibă probleme majore de sănătate.