Pisicile sunt renumite pentru igiena lor exemplară, fiind animale extrem de preocupate de curățenia personală. Felinele pot dedica până la patru ore pe zi îngrijirii lor, pentru a îndepărta paraziții de pe piele. Acest comportament este înnăscut și îl încep încă de la șase săptămâni. Dacă observăm cu atenție „ritualul de îngrijire” al unei pisici, vom vedea că urmează pași specifici: își curăță mai întâi capul, apoi spatele și, la final, zona de la baza cozii, scrie Petfinder.
Pisicile și ritualul lor de îngrijire
Deși pisicile se îngrijesc singure, este important ca noi, stăpânii lor, să le periem periodic, mai ales dacă au blana lungă. Periajul des, de câteva ori pe săptămână, are și un efect relaxant asupra pisicilor, stimulând, totodată, circulația sanguină.
Limba pisicilor este acoperită cu mici spini ascuțiți, care joacă un rol esențial în procesul lor de îngrijire. Conform unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, limba pisicilor are o cavitate internă care colectează saliva și o răspândește pe blana lor atunci când se linge. Aproape jumătate din saliva produsă este depusă astfel pe blană, iar acest proces ajută nu doar la curățenie, ci și la reglarea temperaturii corpului pisicii, ajutând-o să se răcorească.
Curățenia și îngrijirea sunt instincte naturale pentru pisici. De la o vârstă fragedă, încă de la șase săptămâni, pisicile învață să se spele complet, la fel ca adulții. Linsul contribuie și la stimularea circulației sângelui și la distribuirea sebumului pe blană, menținându-le astfel blana sănătoasă și strălucitoare.
Este important să fim atenți la comportamentul pisicii noastre în timpul îngrijirii. Dacă observăm că își linge excesiv blana sau își mușcă, smulge părul sau are alte comportamente neobișnuite, ar putea fi semne de stres sau disconfort. În astfel de cazuri, cel mai bine ar fi să consulți medicul veterinar.
De asemenea, trebuie menționat că pisicile dorm mult, uneori până la 14 ore pe zi. Când sunt treze, își dedică o mare parte din timp îngrijirii personale pentru a rămâne curate.
Cum funcționează limba pisicii
Potrivit Theconversation, un nou studiu aduce informații interesante despre ce se întâmplă când o pisică își folosește limba pentru îngrijire. Oamenii de știință au analizat structura microscopică a limbii pisicilor prin scanări CT, dezvăluind detalii despre forma și funcția țepilor limbii, cunoscuți ca papile. Acești țepi, lungi de aproximativ 2 mm, au vârfuri cu cavități în formă de U și o duritate similară cu cea a unghiilor umane.
Pentru a studia în detaliu, cercetătorii au utilizat videografie de mare viteză ca să observe cum funcționează aceste papile în timpul îngrijirii. Astfel, au descoperit că doar țepii de la vârful limbii ating blana pisicii, aceștia fiind mai mari și mai distanțați decât cei de la baza limbii.
Procesul de îngrijire include patru etape: întâi, pisica scoate limba, apoi își întinde suprafața limbii, iar țepii se rotesc perpendicular. În ultimele două etape, limba pătrunde prin blană și revine în gură formând o buclă în formă de U.
Folosind o blană artificială și un aparat de măsurare a forței, cercetătorii au concluzionat că, prin compresia limbii asupra blănii, țepii pot ajunge până la pielea pisicii.
Un alt aspect fascinant este rolul salivei. Cavitățile în formă de U de la vârfurile țepilor funcționează ca un fitil, atrăgând saliva din gură și distribuind-o prin blană până la piele. Oamenii de știință au calculat că aceste cavități pot transporta aproximativ 4 microlitri de salivă pe 290 de papile – o cantitate mică, dar suficientă pentru a ajuta la răcirea pielii.
Studiile estimează că o pisică petrece aproximativ un sfert din timpul în care este trează îngrijindu-se (circa 2,4 ore pe zi) și linge blana cam o dată pe secundă. Astfel, o parte semnificativă din răcirea corpului se realizează prin evaporarea salivei de pe suprafața limbii, similar modului în care oamenii pierd căldură prin transpirație.