Ai ales o reptilă să-ți fie animal de companie? De ce trebuie să fii atent la prevenirea infecțiilor cu salmonella

Foto: Freepik Foto: Freepik

Salmonella este o infecție bacteriană care are, de multe ori, cauze asociate cu mâncarea gătită insuficient. Vestea proastă este că, dacă v-ați ales o reptilă ca animal de companie, și aceasta ar putea fi purtătoare de salmonella, situație frecvent întâlnită, potrivit PetMojo.com.

Salmonella afectează intestinele și are multe simptome, inclusiv diaree, vărsături și febră. De obicei, o formă ușoară de infectare durează doar o săptămână, dar poate fi periculoasă pentru pacienții vulnerabili.

Totuși, există câteva reguli de igienă pentru a evita salmonela și a menține pe toată lumea în siguranță.

1. Testați-vă reptilele

Unul dintre primele lucruri pe care le pot face proprietarii de reptile este să își testeze animalele de companie pentru salmonella. În egală măsură, reduceți riscurile cumpărând de la vânzători autorizați.

Este recomandat să testați reptilele pentru mai multe boli înainte de a le aduce acasă. Cu toate acestea, rețineți că testele de salmonella pentru reptile nu sunt infailibile. Ele își „scutură” pielea, iar acest lucru poate duce la rezultate fals negative.

Așadar, testul nu este o garanție că nu sunt purtătoare de salmonella, însă este un prim pas. Cheia constă în grija suplimentară atunci când le manipulați. Folosiți-vă rațiunea și faceți o documentare aprofundată înainte de a aduce acasă un animal de companie exotic.

2. Respectați regulile de igienă

Igiena personală este una dintre cele mai importante și simple modalități de a evita contractarea salmonellei. Dacă vrem să fim sinceri, știm că majoritatea oamenilor nu se spală întotdeauna pe mâini imediat după manipularea câinilor sau pisicilor. Probabil fac asta înainte de masă.

Când vorbim despre reptile, însă, spălarea corectă pe mâini după ce le manipulați sau atingeți orice obiect cu care au fost în contact este mai mult decât necesară. Vorbim despre una dintre cele mai simple modalități de a evita îmbolnăvirea.

Folosiți săpun și apă caldă pentru a ucide bacteriile pe care le pot răspândi. Reptilele nu vor să vă facă rău, dar este posibil dacă nu aveți grijă.

De asemenea, este esențial ca părinții să îi ajute și pe copii să înțeleagă importanța acestui lucru. Salmonella este contagioasă, așa că un copil neglijent o poate răspândi prin gospodărie. În egală măsură, nu le permiteți să sărute animalele de companie deoarece este o modalitate ușoară de a contracta salmonella.

3. Păstrați acvariile curate

Regulile de igienă ar trebui să se extindă și la menținerea curată a „locuințelor” reptilelor. Curățarea acestora este importantă atât pentru sănătatea proprietarului, cât și a reptilei.

Trebuie să aveți în vedere că veți avea nevoie de o a doua cușcă pentru animalul de companie atunci când curățați locuința lor obișnuită. Ideal este să curățați câte puțin în fiecare zi.

Schimbați-le apa așa cum ați face cu orice alt animal, mai ales în cazul reptilelor acvatice, deoarece acestea vor defeca în apă. Întotdeauna îndepărtați și resturile de mâncare, dar și pielea moartă. De asemenea, proprietarii ar trebui să efectueze o curățare profundă cel puțin o dată pe lună. Frecvența poate varia în funcție de tipul de reptilă.

Este util să știți că vă puteți pregăti cu mai multe perii pentru a curăța fiecare suprafață și crăpătură din acvariu. Nu uitați nici elementele de decor, cum ar fi pietrele, crenguțele sau ramurile. Le puteți fierbe sau le puteți înlocui cu unele noi.

4. Fiți atenți cu șoarecii congelați

Un alt detaliu este gestionarea rozătoarelor de hrănire congelate. Acestea pot fi un meniu foarte gustos pentru șerpi. Totuși, uneori aduc germeni. Aveți grijă să nu lăsați șoarecii congelați să se dezghețe înainte de a-i aduce acasă. Și mai important este să nu permiteți contactul cu mâncarea dumneavoastră. Cel mai bine este să îi puneți într-un compartiment individual sau într-o cutie etanșă.

5. Curățați toate suprafețele

Mulți proprietari de reptile își scot animalele din acvariu pentru a se juca. Ei vor așeza șopârlele, șerpii sau țestoasele pe mese, podele sau alte suprafețe. Acest lucru este în regulă atâta timp cât vă amintiți să curățați zona ulterior. Unii proprietari au convingerea că reptilele sunt animale de companie cu întreținere minimă. Este adevărat, însă doar în sensul că ele nu necesită atenție sau mișcare precum câinii sau pisicile. Dar igiena este și mai importantă din cauza impactului său asupra sănătății umane. Nu vă asumați niciun risc.

Asta înseamnă că este în regulă să cumpărați o sticlă de înălbitor sau un alt agent de curățare puternic. Frecați bine suprafețele pentru a elimina toate urmele de contaminare. Totuși, rețineți să nu folosiți niciodată înălbitor în cușca reptilei deoarece le poate face rău.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *