Reptilele sunt unele dintre cele mai fascinante creaturi ale lumii, de aceea nu este de mirare că unii oameni vor să le aibă ca animale de companie. Acestea sunt, în general, vietăți care au nevoie de un nivel redus de întreținere, însă există mai multe nevoi specifice, pe care unii proprietari aflați la început de drum le ignoră. Cele mai multe greșeli „de începător” sunt comune și pot fi îndreptate prin documentare, potrivit PetMojo.
1. Achiziționarea unei reptile care trăiește prea mult
Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac mulți noi proprietari de reptile. Își aduc acasă o reptilă – de exemplu, o țestoasă – fără a lua în considerare durata sa de viață. Țestoasele obișnuite pot trăi mai mult de 50 de ani, iar cele grecești depășesc adesea 100 de ani. Cu alte cuvinte, aceste vietăți trăiesc, de obicei, mai mult decât oamenii. Întrebarea este: ce se întâmplă cu ele mai târziu?
2. Iluminat incorect și niveluri de umiditate nepotrivite
Reptilele sunt animale cu sânge rece și au nevoi foarte specifice. Este esențial să instalezi un iluminat UV corect în habitatul animalului tău de companie. Dacă adăpostul este prea rece sau prea cald, acest lucru poate avea un impact serios asupra sănătății lui. Folosește un termometru pentru a verifica dacă setările de căldură sunt corecte. Chiar dacă folosești un termostat pentru a regla temperatura, trebuie să fii atent la eventualele fluctuații. Animalele ectoterme pot să nu mănânce corespunzător și se pot îmbolnăvi dacă există dezechilibre în temperatură sau umiditate.
3. Păstrarea masculilor în același spațiu
Masculii sunt foarte teritoriali. De aceea, este o idee proastă să ții doi masculi în același acvariu sau vivariu. Aceștia pot să se lupte și să își provoace răni grave unul altuia. Este mult mai bine să îi separi pentru a preveni acest lucru. Mulți proprietari de reptile neexperimentați nu își dau seama de acest aspect la început.
4. Manipularea incorectă a reptilelor delicate
Majoritatea reptilelor, cu excepția dragonilor cu barbă și a altor câteva specii, suferă un stres sever atunci când sunt scoase din adăposturile lor. De exemplu, cameleonii pot intra în șoc și chiar pot muri din cauza stresului. Înainte de a adopta o reptilă, asigură-te că este un animal care se bucură să fie manipulat.
Șopârlele Gecko leopard, șerpii de porumb și dragonii cu barbă sunt animale de companie excelente pentru proprietarii de reptile începători. Acestea se bucură de timpul petrecut cu stăpânii lor și pot fi manipulate cu risc minim. Alte animale de companie, cum ar fi cameleonii sau iguanele, preferă să rămână în acvariile lor, cu o interacțiune umană redusă.
5. Oferirea unei diete inadecvate
Hrănirea corectă este esențială. Unii începători, pur și simplu, așează frunze de salată într-un bol. Cu toate acestea, tipul greșit de hrană poate fi foarte dăunător acestor creaturi. Spanacul și varza sunt alegeri proaste deoarece afectează adesea capacitatea reptilelor de a procesa calciul. În plus, animalele mai tinere pot avea nevoie de mai multe proteine decât adulții complet dezvoltați. Asta înseamnă că trebuie avute în vedere alimente precum insecte sau șoareci. Consultă întotdeauna medicul veterinar cu privire la nevoile reptilei tale.
6. Lipsa activităților
Noii proprietari adesea subestimează nevoile reptilelor. Este nerecomandat – chiar crud – să fie pur și simplu lăsate într-o cușcă sau vivariu fără nimic de făcut. Reptilele sunt animale inteligente și curioase. De aceea, trebuie să le oferi jucării și stimulente pasive în locuința lor. Adăugarea unor locuri de ascuns, cum ar fi tuneluri, ramuri și bușteni pentru escaladare, ajută.
O altă metodă simplă de a le îmbogăți viața este să le muți apa sau mâncarea, astfel încât să fie nevoite să le caute. Această activitate de stimulare simplă le oferă un sentiment al vânătorii pe care l-ar experimenta în sălbăticie. Folosirea unui substrat natural este, de asemenea, excelentă, deoarece le permite să sape sau să se ascundă.
7. Nerespectarea cu strictețe a regulilor de igienă
Igiena personală este crucială atunci când se manipulează reptile, care prezintă un risc ridicat de salmonella. Există multe „povești de groază” despre proprietarii de reptile care contractează această boală de la țestoase sau șopârle. Spălați-vă întotdeauna bine mâinile cu săpun după ce vă atingeți animalul de companie. De asemenea, este esențial să le curățați în mod regulat cuștile sau vivariile pentru a reduce riscul de dezvoltare a bacteriilor dăunătoare.