10 obiecte specifice sărbătorilor de iarnă care pot fi periculoase pentru animalele de companie. La ce trebuie să fim atenți în apropierea Crăciunului

Medicii veterinari fac apel la nevoia ca stăpânii de animale să fie atenți la prietenii lor patrupezi de Sărbători Sursă Foto: pexels.com

Sărbătorile de iarnă aduc multă bucurie și voie bună, iar decorațiunile, plantele și alimentele specifice contribuie la spiritul vesel pe care îl avem în preajma Crăciunului. Totuși, medicii veterinari fac apel la nevoia ca stăpânii de animale să fie atenți la prietenii lor patrupezi. Multe dintre frumoasele obiecte pe care le avem în casă în preajma Crăciunului pot fi toxice pentru câini sau pisici, avertizează specialiștii, potrivit petmd.com.

10 obiecte de Crăciun care pot fi periculoase pentru animalele de companie

Trebuie să avem grijă ca animalele să nu roadă crenguțele de brad sau să se înfrupte din figurinele de ciocolată care fac deliciul sărbătorilor de iarnă.

Iată o listă a potențialelor pericole pentru animalele de companie în timpul sărbătorilor din decembrie, întocmită de mai mulți medici veterinari.

Globuri din sticlă

Ornamentele de Crăciun pot reprezenta un pericol pentru căței și pisici. Ornamentele din sticlă se pot sparge, iar animalele de companie își pot tăia labele sau fața în cioburi. Dacă sunt înghițite, acestea pot provoca, de asemenea, blocaje și leziuni gastrointestinale!

Globurile de sticlă care au în interior zăpadă artificială pot conține, de asemenea, substanțe chimice otrăvitoare, cum ar fi etilenglicolul, care poate provoca insuficiență renală la animalele de companie.

Medicii veterinari fac apel la nevoia ca stăpânii de animale să fie atenți la prietenii lor patrupezi de Sărbători
Sursă Foto: pexels.com

Lumânări

Fie pe masă, fie la fereastră, lumânările parfumate creează o atmosferă de sărbătoare, însă ar trebui să avem grijă ca animalele noastre de companie să nu aibă acces la flacăra deschisă. Nu vrem ca prietenii noștri patrupezi să-și dea foc la coadă!

Medicii veterinari fac apel la nevoia ca stăpânii de animale să fie atenți la prietenii lor patrupezi de Sărbători
Sursă Foto: pexels.com

Vâsc

Deși este o plantă cu semnificație deosebită pe care ne-o dorim în casă de sărbători, trebuie să avem în vedere faptul că vâscul trebuie ținut departe de animalele de companie. Dacă este ingerată, planta poate provoca probleme stomacale. Cantitățile mari pot duce la hipotensiune, convulsii și chiar moarte, avertizează specialiștii!

Beteală, fundițe și panglici

Beteala este unul dintre cele mai periculoase obiecte pe care le putem pune pe brad, deoarece este făcută dintr-un material care poate tăia tractul digestiv al unei pisici curioase, așa că cel mai bine este să evităm să punem această decorațiune strălucitoare. De asemenea, fundițele și panglicile de pe cadouri pot cauza probleme similare animalelor de companie.

Sursă Foto: pexels.com

Cabluri electrice

Cablurile electrice pot reprezenta un pericol pentru animalele de companie, iar în perioada sărbătorilor tindem să avem mai multe cabluri ale prelungitoarelor necesare pentru decorațiuni și luminițe.

Dacă sunt mestecate, cablurile electrice sub tensiune pot provoca arsuri, convulsii și chiar moartea, spun medicii veterinari. Trebuie să ne asigurăm că ținem instalațiile cu luminițe de sărbători deconectate de la curent când animalele de companie sunt nesupravegheate.

Șeminee

Un alt pericol pentru animalele de companie este șemineul, inclusiv buștenii de foc. Câinilor le place să mestece lemnele care, deși nu sunt otrăvitoare, ar putea provoca o obstrucție în tractul digestiv al câinelui. Dacă avem șemineu, trebuie să ne asigurăm că am curățat cenușa pentru că aceasta ar putea provoca arsuri patrupezilor.

Sursă Foto: pexels.com

Produse de curățenie

Indiferent dacă pregătim casa pentru oaspeții de sărbători sau facem curățenie după ei, trebuie să ținem animalele de companie departe de produsele de curățenie care conțin substanțe chimice precum amoniacul, înălbitorul și clorul.

Chiar și produsele complet naturale pot provoca iritații stomacale, atrag atenția specialiștii! Trebuie să ținem animalele de companie într-o zonă separată până când toate suprafețele recent curățate sunt uscate.

Ciocolată

De sărbători, mulți dintre noi se răsfață cu praline de ciocolată, moși de ciocolată și alte figurine festive. Ciocolata este toxică atât pentru pisici, cât și pentru câini. Animalele de companie care ajung să mănânce ciocolată pot avea vărsături, diaree, spasme musculare, convulsii și insuficiență cardiacă.

Crăciunița

Pe cât este de frumoasă, pe atât de periculoasă este această plantă pentru animale. Crăciunițele pot provoca iritații orale ușoare și tulburări gastrointestinale. Animalele care ronțăie această plantă de Crăciun ajung să aibă vărsături și diaree.

Sursă Foto: pexels.com

Pomul de Crăciun

Pomii de Crăciun naturali pot fi toxici dacă animalul de companie roade crenguțele, potrivit thedodo.com.

Pomii de Crăciun naturali nu sunt toxici pentru niciun animal care trece pe lângă ei, dar ingerarea crengilor, a acelor sau a apei din suportul pomului poate provoca boli. Pomii de Crăciun conțin o substanță chimică numită pinenă, care oferă pinilor și brazilor mirosul clasic de Crăciun. Acele de pin pot perfora mucoasa intestinală deoarece sunt foarte ascuțite, ceea ce duce la leziuni interne atunci când sunt ingerate de animale.

Când animalele ronțăie o parte dintr-un pom de Crăciun, ele pot prezenta simptome precum:

  • letargie;
  • iritații ale gurii;
  • vărsături;
  • diaree;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • slăbiciune musculară;
  • salivare;
  • respirație neobișnuită.

Brazii artificiali pot fi mai siguri pentru animale, dar asta nu înseamnă că sunt total lipsiți de riscuri.

În cazul în care câinele reușește să ronțăie o bucată din bradul artificial, plasticul ar putea provoca sufocare, o obstrucție a tractului digestiv al câinelui sau otrăvire. Din fericire, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt destul de mici, deoarece câinele ar trebui să petreacă mult timp ronțăind copacul pentru a mânca o bucată suficient de mare care să reprezinte un risc. Dar ar trebui totuși să ne supraveghem cățelul ori de câte ori se află în apropierea pomului, doar pentru a fi în siguranță.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă Foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *