Fie că așteptați un copil, fie că aveți un prieten care va veni frecvent în vizită cu bebelușul său, trebuie să vă asigurați mai întâi că animalul de companie al casei se înțelege bine cu micuțul. Majoritatea necuvântătoarelor învață cum să facă acest lucru foarte bine, dar au nevoie de ajutor din partea oamenilor, potrivit PetMojo.com. Învățând cum să prezentați un nou-născut animalelor, le oferiți oportunitatea de a construi o relație unită între cei doi.
Relația dintre bebeluș și animalul tău de companie
Înainte de a aprofunda subiectul, trebuie să înțelegeți că nu există o rețetă unică de abordare a acestei situații. Unele animale sunt mai calme, în timp ce altele sunt mai lipicioase sau mai predispuse la reacții impulsive. Acest lucru înseamnă că trebuie să adaptați și așteptările dumneavoastră. Important este să aveți în vedere siguranța tuturor și lăsați suficient timp pentru ca toată lumea să se adapteze.
Dacă acesta este primul copil al familiei, sunt șanse ca lucrurile din casă să fi fost mult mai liniștite înainte de sosirea lui. Nou-născuții vin cu o mulțime de zgomote nemaiauzite de animal, de la plânsete nocturne până la leagăne cu muzică sau jucării zornăitoare. Este mai ușor pentru el dacă aude aceste zgomote înainte de a sosi bebelușul. Redarea înregistrărilor cu plânsete sau cu anumite cântece de leagăn familiarizează companionul cu sunetele.
Acest lucru este valabil și în cazul obiectelor pentru copii care nu produc sunet. De exemplu, dacă vede pentru prima dată un leagăn sau un balansoar în mișcare, animalul îl va studia cu interes, așa că este mai bine să aibă un prim contact cu ele fără bebeluș înăuntru.
Creați un spațiu sigur pentru animal
Identificarea unui spațiu pentru animalul casei departe de nou-născut poate părea opusul construirii unei legături, dar este esențial pentru a păstra situația cât mai pașnică. Oricât de mult v-ați dori să fie cei mai buni prieteni, este nevoie de un spațiu în care el să se poată strecura atunci când este stimulat excesiv sau doar pentru a avea parte de liniște și pace.
Ajustați rutinele înainte de venirea copilului
Fie că vă plac sau nu rutinele, ele fac îngrijirea copiilor și a necuvântătoarelor mult mai ușoară. Probabil că aveți deja cel puțin un program pentru orele de masă și plimbări ale animalului, dar este posibil ca acesta să fie ajustat în funcție de ceea ce veți pregăti pentru copil.
Nu renunțați complet la anumite obiceiuri. Este posibil să fie nevoie să împărțiți plimbările în sesiuni mai mici sau să le amânați, astfel încât să puteți dormi după o noapte agitată. Începeți aceste schimbări din timp, astfel încât așteptările animalului să nu fie spulberate brusc.
De asemenea, introduceți factori noi în aceste rutine, dacă este necesar. De exemplu, instalați din timp porțile de siguranță pentru copii, astfel încât companionul să știe cum să navigheze prin casă.
Faceți prezentările încet
Odată ce bebelușul a fost adus acasă, dați startul prezentărilor. Chiar dacă aveți impresia că animalul iubește din start noul colocatar, este bine să luați lucrurile încet și să rămâneți vigilent. Atunci când îl lăsați să adulmece bebelușul, fiți cu ochii în patru. Mângâiați-l și lăudați-l, dar rămâneți între cei doi pentru a interveni dacă este necesar.
În primă fază, nu lăsați animalul singur cu bebelușul. În egală măsură, faceți tot posibilul să vă asigurați că nici nu se simte ignorat de „noul musafir” din casă.
De asemenea, asigurați-vă că nu exagerați cu atenția pe care i-o acordați înainte de venirea copilului. Acest lucru poate face schimbarea și mai supărătoare. Acordați atenție și asigurați-vă că faceți asta atunci când bebelușul este prin preajmă, astfel încât animalul să nu asocieze lucrurile bune cu absența lui.