Creierul pisicilor s-a mișcorat și noi suntem de vină. Ce au descoperit cercetătorii

sursa foto: Pexels sursa foto: Pexels

Pisicile sunt al doilea cel mai iubit animal de companie la nivel global, după câini. Deși sunt cunoscute pentru independența lor, felinele oferă multă afecțiune și torc de plăcere atunci când sunt mângâiate. Însă, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Viena și Muzeele Naționale din Scoția, publicat în revista Royal Society Open Science, a scos la iveală un fapt surprinzător: creierul pisicilor se micșorează, iar cauza pare să fie domesticirea.

Creierul pisicilor a devenit tot mai mic

În cadrul studiului, cercetătorii europeni au comparat mărimea craniului pisicilor sălbatice africane și europene cu cea a pisicilor domestice moderne. Concluziile au arătat o reducere semnificativă a dimensiunii creierului pisicilor pe parcursul ultimilor 10.000 de ani.

Asta nu înseamnă că pisicile domestice sunt mai puțin inteligente decât strămoșii lor. Mai degrabă, creierul lor mai mic a dus la dezvoltarea unor trăsături diferite. Potrivit studiului, „datele noastre arată că pisicile domestice au un volum cranian redus, adică şi un creier mai mic faţă de pisicile sălbatice din Europa sau din Africa. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că noi comparăm populaţiile actuale de pisici domestice cu cele sălbatice, când, de fapt, pentru rezultate concrete ar trebui să le comparăm pe cele de acum cu strămoşii lor. Dar avem rareori acces la astfel de date. Uneori ne mai ajută mostrele de ADN din fosile”. Acest lucru ar putea explica, parțial, diferențele comportamentale față de pisicile sălbatice și influența asupra morfologiei creierului, a reacțiilor la stres și a dimensiunii.

Cercetătorii au replicat studiile din anii ’60 și ’70, primele care au analizat dimensiunea creierului pisicilor domestice. Totuși, acele cercetări comparau doar felinele moderne cu cele sălbatice europene, care nu sunt considerate strămoși direcți.

Domesticirea și efectele asupra evoluției pisicilor

Rezultatele arată despre creierul pisicilor domestice că a scăzut cu aproximativ 25% față de cel al strămoșilor lor sălbatici, felinele africane și europene. Astfel, domesticirea a influențat, în mod clar, evoluția acestor animale.

Specialiștii subliniază că această tendință nu este unică pentru pisici, ci apare și la alte specii domesticite, cum ar fi câinii, oile și iepurii. Cercetarea oferă o perspectivă importantă pentru protejarea speciilor sălbatice, a căror genetică este amenințată de încrucișarea cu animalele domestice.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *