Ar putea pisicile să devină purtătoare de gripă aviară și să ajute la apariția unei noi pandemii?

pisica-pandemie Sursa foto: Freepik

Un nou studiu, condus de dr. Suresh Kuchipudi de la Universitatea din Pittsburgh, subliniază urgența ca oficialii din domeniul sănătății publice să îmbunătățească supravegherea gripei aviare la pisici, care au contacte frecvente cu animalele sălbatice și cu oamenii, potrivit The New York Times. Deși se fac teste pentru H5N1 la vaci, oameni și rezervele de lapte, monitorizarea altor animale, inclusiv a celor de companie, rămâne în mare parte ignorată, neexistând nicio agenție responsabilă cu supravegherea acestora.

Preocupările au luat amploare în urma decesului a 10 pisici de companie ținute în aer liber în Dakota de Sud. Aceste pisici prezentau simptome respiratorii și neurologice, iar virusul detectat semăna foarte mult cu o tulpină găsită la bovinele dintr-o fermă de produse lactate din apropiere. Penele de pasăre descoperite în apropierea pisicilor au sugerat că acestea au fost probabil infectate prin consumul de păsări sălbatice purtătoare ale virusului de la fermă.

Pisicile îngrijorează în mod deosebit deoarece posedă, în plămâni, creier și sistemul gastrointestinal, receptori atât pentru virusurile gripei aviare, cât și pentru cele ale gripei sezoniere. Acest lucru le face capabile să găzduiască ambele virusuri simultan, crescând riscul de reasortare virală, în special în perioada de vârf a sezonului gripal.

Reasortarea virală este un proces prin care două sau mai multe tulpini diferite ale unui virus cu genom segmentat (de exemplu, virusurile gripale) infectează aceeași celulă gazdă și își schimbă segmentele genetice între ele. Acest fenomen poate duce la apariția unor noi variante virale cu combinații unice de gene provenite din virusurile inițiale.

Deși natura solitară a pisicilor reduce șansele de transmitere mai departe, riscul există în continuare. „Faptul că nu umblă în haite de zeci de animale ar putea reduce probabilitatea transmiterii mai departe”, a spus dr. Richard Webby, expert în gripă la St. Jude Children’s Research Hospital. „Dar riscul pare să existe”, a adăugat el.

H5N1 a demonstrat o capacitate ridicată de a infecta o gamă largă de gazde, inclusiv 90 de specii de păsări și peste 20 de specii de mamifere. Adaptabilitatea sa generează îngrijorări cu privire la mutațiile potențiale. Deși potențialul pandemic al virusului este incert, acesta prezintă riscuri semnificative pentru pisici, cu o rată de mortalitate de 67% la feline.

De la sfârșitul anului 2022, cel puțin 53 de pisici domestice din Statele Unite au fost infectate, în principal din cauza consumului de păsări sălbatice infectate sau de lapte crud.

„Acest virus face tot felul de lucruri ciudate la care nu ne-am gândit că le pot face virusurile gripale”, a declarat Tom Peacock, virusolog la Institutul Pirbright din Marea Britanie.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursa foto: Freepik

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *