Există alternative la sterilizare pentru a controla reproducerea animalelor? Ce spune medicul veterinar Mădălina Labeș

Foto: Canva Foto: Canva

Sterilizarea animalelor de companie nu este doar o recomandare din partea medicilor veterinari, ci și o obligație legală în anumite situații. Într-un context în care numărul mare al animalelor fără stăpân rămâne o problemă majoră, sterilizarea reprezintă cea mai sigură și eficientă metodă de control al reproducerii. Totuși, trebuie menționat că există și alternative la sterilizare, însă specialiștii subliniază că variantele nu sunt deloc lipsite de riscuri.

Alternativele nici nu asigură eficiență 100%

Medicii veterinari explică faptul că astfel de metode pot pune în pericol sănătatea animalului de companie.

„Există și alternative la sterilizare, precum castrarea chimică sau tratamentele hormonale. Totuși, acestea nu sunt recomandate, deoarece, în cele mai multe cazuri, provoacă apariția formațiunilor neoplazice mamare. Nicio variantă alternativă nu asigură un rezultat 100% și implică numeroase riscuri, precum piometru (infecție a uterului, n.r.) sau formațiuni testiculare, prostatice sau mamare. Aceste opțiuni necesită, de asemenea, o atenție sporită din partea proprietarului asupra stării de sănătate a animalului”, a explicat dr. Mădălina Labeș, medic veterinar, pentru Pets&Cats.

Chiar dacă proprietarii de animale pot apela la alte metode prin care să controleze reproducerea necuvântătoarelor, medicul veterinar subliniază că cea mai sigură variantă rămâne sterilizarea chirurgicală.

Sterilizarea, cea mai eficientă metodă de a controla reproducerea

Potrivit medicului Mădălina Labeș, medicina veterinară a evoluat considerabil în acest sens. De exemplu, procedurile chirurgicale implică acum incizii foarte mici, iar beneficiile sterilizării sunt numeroase și esențiale pentru bunăstarea animalului.

Vorbim despre intervenții chirurgicale frecvente și sigure, însă, ca în cazul oricărei operații, pot apărea complicații. Din acest motiv, un rol important îl au proprietarii animalelor, care sunt sfătuiți să supravegheze mai îndeaproape pacientul după procedură. Complicațiile pot apărea mai frecvent la femele, deoarece este vorba despre o intervenție intraabdominală.

„Recomand cu tărie sterilizarea animalelor, mai ales că legislația din România o impune în cazul animalelor fără pedigree. Sterilizarea rămâne cea mai comună și eficientă metodă pentru controlul reproducerii”, mai punctează medicul veterinar.

Foto: Canva

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Canva

Comentarii

  1. Stimată colegă,
    Cred că ar trebui să fiți mai prudentă cu afirmațiile pe care le lansați cu privire la eficiență și riscuri anumitor produse hormonale. Pot atinge eficiență de 100% și riscuri 0, dacă știți să le folosiți!
    Haideți să nu mai băgăm oamenilor în cap faptul că sterilizarea chirurgicală este cea mai sigură!
    Nu aveți o certificare care să vă permită să vă jucați cu cuvintele!

    • Dar dvs. aveți vreo certitudine pentru afirmațiile făcute? Orice combatere trebuie făcută cu argumente. Dacă nu aveți argumente atunci sunteți în aceiași situație. În legătură cu subiectul toți dar absolut toți medicii veterinari cu care am colaborat și colaborez (peste cinci, inclusiv clinici mari) au recomandat sterilizare chirurgicală și evitarea tratamentelor hormonale. În prezent am șase pisici sterilizate și încă vreo-o patru care maidaneze vin la mâncare. Le-am sterilizat și pe alea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *