Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre românii care dețin animale de companie locuiesc la bloc. Viața în comunitate se bazează pe respectul reciproc și pe câteva reguli de bună conviețuire, însă există și situații în care asociațiile pot interzice ca, într-un imobil, proprietarii să dețină animale de companie.
Regulamentul intern al asociațiilor de proprietari, stabilit de majoritate
Deși legislația specifică în acest domeniu este destul de limitată, asociațiile de proprietari pot stabili reglementări pentru deținătorii de animale de companie prin decizii interne. În unele cazuri, sunt impuse anumite reguli, iar în altele, asociațiile pot interzice complet animalele în imobil. Deciziile se iau cu votul majorității, jumătate plus unu dintre proprietari.
Reguli pentru deținătorii de animale de companie la bloc
În cele mai multe dintre regulamentele interne stabilite de asociațiile de proprietari, sunt vizate mai ales spațiile comune și folosirea acestora. Astfel, deținătorii de animale de companie trebuie să se asigure că patrupedele nu fac murdărie în aceste zone comune. Iar dacă acest lucru se întâmplă, ei trebuie să fie pregătiți să curețe. De asemenea, asociația le poate impune, prin regulament intern, proprietarilor de animale de companie să plătească o sumă în plus la întreținere, dacă se consideră că pentru creșterea animalelor există un consum în plus la apă, căldură și energie electrică.
Numărul maxim de animale din apartament poate fi stabilit de asociațiile de proprietari
În România, nu există o lege națională specifică care să limiteze numărul de animale de companie pe care o persoană le poate deține într-un apartament. Cu toate acestea, există câteva aspecte legale și administrative care pot influența această situație:
- Regulamentele de ordine interioară ale asociației de proprietari:
Asociațiile de proprietari pot stabili reguli specifice referitoare la deținerea de animale în apartamente. Acestea pot include limite privind numărul de animale, restricții legate de specii sau dimensiuni, și cerințe privind gestionarea zgomotului sau curățenia în spațiile comune.
- Legea Protecției Animalelor:
Conform Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, proprietarii sunt obligați să asigure condiții adecvate de trai animalelor de companie. Dacă numărul mare de animale afectează bunăstarea acestora, autoritățile pot interveni.
- Normele privind igiena publică:
Autoritățile locale sau Direcția de Sănătate Publică pot interveni dacă prezența unui număr mare de animale creează probleme de igienă sau disconfort pentru ceilalți locatari.
- Codul Civil:
Proprietarii de animale au obligația să nu cauzeze prejudicii altor persoane sau proprietăți. Dacă animalele deranjează vecinii (prin zgomot, mirosuri etc.), vecinii pot solicita măsuri prin intermediul instanțelor sau al asociației de proprietari.
Câinii din rase periculoase, reguli speciale
Deținătorii câinilor din rase considerate periculoase trebuie să aibă în permanență zgardă și botniță în spațiile comune din imobil. În caz contrar, riscă amenzi între 1.500 și 3.000 de lei, conform legii.
*Articolul a fost actualizat după ce a informat, greșit, că în România numărul de animale de companie pe apartament este limitat de lege la două „capete”.
Asociația de proprietari ar trebui să-și vadă de viață ei. Sunt proprietar ca toți ceilalți din bloc și nu accept sa îmi impună nimeni ce să fac in proprietatea mea. Am doi câini care nu latră nu deranjează pe nimeni. Poate ar trebui că cei care au copii gălăgioși, obraznici etc să facă ceva cu ei și să nu mai deranjeze pe nimeni. Animalele de companie sunt membri ai familiei. Daca pe ceilalți îi deranjează să plece din bloc. M-am saturat de ingerințele unor neica nimeni în viața mea. Nu voi renunța la animăluțele mele. Să renunțe ei la copiii lor. Ar vrea? Mă opresc aici pt că s-ar putea sa spun mai multe și nu merita hahalerele care nu iubesc animăluțele. In concluzie nu mă interesează ce spun marțafoii.
Ai perfectă dreptate! Am deasupra mea o familie cu doi copii, unul adolescen, celălalt preadolescent. Sunt veniți în bloc de doi ani. Nici până acum nu s au domesticit. Mi aș fi dorit să vină o familie cu doi câini și trei pisici decât ei. Animale au limite, se joacă atât cât au nevoie, apoi se liniștesc. Știu ce spun pentru că și eu am un animal de companie, o pisică foarte activa. Dar atât cât are nevoie de joacă. În schimb dezaxați de deasupra mea îmi rup tavanele de la 8 seara până la 11 jumate noaptea.
Nu am auzit de o asemenea lege care sa limiteze numarul de animale de companie in București.
Legea nr.196/2018 nu are nici o norma juridica în acest sens. Autoarea articolului ar trebui data afara pentru incompetența sau rea intenție cu scop de manipulare. În fapt o manipulare grosiera.
Cu această restricție vor încuraja abandonul..câini.pisici..
Vor umple străzile și parcurile cu patrupede supuse chinurilor.infometarii.abuzurilor ..lovite.omorate calcate de mașini
Ce țară e asta?
Incurajeaza abandon!
Și abuzurile în privința animalelor
Mai bine se ocupa de sterilizări obligatorii
Nu vă luați și amendați pe cei care chiar fac ceva in beneficiul patrupedelor
Ai perfectă dreptate! Am deasupra mea o familie cu doi copii, unul adolescen, celălalt preadolescent. Sunt veniți în bloc de doi ani. Nici până acum nu s au domesticit. Mi aș fi dorit să vină o familie cu doi câini și trei pisici decât ei. Animale au limite, se joacă atât cât au nevoie, apoi se liniștesc. Știu ce spun pentru că și eu am un animal de companie, o pisică foarte activa. Dar atât cât are nevoie de joacă. În schimb dezaxații de deasupra mea îmi rup tavanele de la 8 seara până la 11 jumate noaptea.
Asociațiile de locatari sunt inutile ,ar trebui să-și vadă de treaba lor dacă nu să fie desființate .Nu e corect ca un proprietar care plătește o sumă consistentă de Lei sau EURO să i se interzică să vină cu animăluțele de companie care fac parte din familie .(Ca idee să se facă blocuri în care să fie doar proprietari cu animale de companie și blocuri fără animale de companie)Bineînțeles a se păstra și curățenia pe casa scării pe ambele tipuri de blocuri
Asta e chiar culmea, să îmi interzică vecinii sa am un câine. ” Animalele bipede” sunt mai animale decât animăluțele noastre . Unii chiar nu trebuie să locuiască la bloc, sa se duca in pădure, la marginea orașelor.
Asociațiile de locatari sunt inutile ,ar trebui să-și vadă de treaba lor dacă nu să fie desființate .Nu e corect ca un proprietar care plătește o sumă consistentă de Lei sau EURO să i se interzică să vină cu animăluțele de companie care fac parte din familie .(Ca idee să se facă blocuri în care să fie doar proprietari cu animale de companie și blocuri fără animale de companie)Bineînțeles a se păstra și curățenia pe casa scării pe ambele tipuri de blocuri
Un grup infractional organizat mi -a impus sa platesc lunar incepand din 2016 ” taxa animal de companie” care nu are o lege specifica si nici metodologie de aplicare publicata in monitorul oficial , conform legii. Exista peste 25 de dosare civile si penale prin care acest grup de “derbedei cu bani” au mituit politisti judecatori procurori organe de cercetare penala ca verdictele lor sa-i sustina .De curand un procuror general mi -.a trimis cauza la PICCJ Bucuresti de unde d_ul Florenta l – a retrimis inapoi de unde a venit deoarece a primit o porunca de la un superior ca sa nu se lege cu nimic de un chestor de politie aflat in plangerea prealabila cu fapte de coruptie dovedite.Finantatorul grupului infractional organizat primeste in continuare din partea statului roman o renta viagera care-i sustine financiar mituirile. Si toate acestea pe un obiect ilegal ” taxa animal de companie” care mi -a distrus casnicia mi -a decimat felinoterapia si valorile pecuniare ale familiei prin furtul lunar al taxei inexistente legal. Derbedeii mi -au impus o taxa intre 400 si 200 lei noi lunar