Cum să identifici un pește stresat în acvariul tău?

Foto: canva Foto: canva

Spre deosebire de un câine sau o pisică de companie, peștii sunt mult mai dificil de înțeles. Acest lucru face imposibil să îți dai seama dacă peștele este fericit sau deprimat. Totuși, există câțiva indicatori simpli, fizici și comportamentali prin care poți înțelege starea generală de spirit a unui pește, potrivit PetMojo.com.

Observă semnele de activitate

Activitatea este unul dintre cei mai siguri indicatori pe care îi poți folosi pentru a evalua starea de spirit a peștelui tău. Când suferă de stres (cauzat adesea de boli comune), frică sau plictiseală, ei devin adesea letargici. Pot începe să se ascundă într-o zonă a acvariului pentru perioade lungi, ieșind doar pentru a mânca. Unii pești nefericiți rămân ascunși chiar și în timpul hrănirii.

Pe de altă parte, poți observa și opusul. Unii pești intră în panică sub stres prelungit și încep să înoate frenetic, neregulat. Așadar, cel mai important criteriu nu este cât de activ este peștele, ci dacă nivelul său de activitate este ieșit din comun. De reținut este că și specia poate influența nivelul general de activitate. De exemplu, Corydoras sunt cunoscuți pentru nivelurile ridicate de energie. În schimb, dacă observi înot frenetic la un pește Betta, acesta ar putea fi un semn de boală.

Cât de mult mănâncă peștele?

Consumul de hrană este o altă metodă eficientă de a monitoriza starea de spirit. Deși nu este un semn universal al nefericirii, majoritatea speciilor mănâncă mai puțin atunci când se confruntă cu plictiseala sau stresul. Cauzele posibile pentru această scădere a dispoziției și apetitului pot fi variate, de la infecții bacteriene, la expunerea la toxine.

Dacă observi că peștele tău de companie a încetat să mănânce (sau mănâncă mai puțin), este important să te asiguri întâi că hrana este în regulă și nu este expirată. Peștii din acvariu mănâncă și ei mai puțin? Schimbarea tipului de hrană adăugat în acvariu ar putea fi soluția.

De asemenea, poți încerca să ajustezi temperatura apei din acvariu sau nivelul pH-ului, deoarece acestea sunt cauze frecvente ale comportamentului alimentar anormal. Dacă niciuna dintre aceste soluții nu funcționează, este necesar să contactezi un veterinar.

Înotătoare și solzi nesănătoși

Solzii și înotătoarele nesănătoase sunt, de asemenea, semne clare ale unui pește nefericit. De exemplu, peștele ar putea prezenta semne de boală sub forma unor pete albe, piele roșie și iritată sau solzi proeminenți. De asemenea, poți observa margini inflamate sau degradate ale înotătoarelor, un alt simptom comun al multor boli ale peștilor.

Mulți pești stresați experimentează sisteme imunitare slăbite ca rezultat direct al nefericirii lor. Acest răspuns imunitar slăbit poate duce în mod natural la boli mai frecvent și mai severe. Condiții de acvariu nesănătoase și stres reprezintă, în majoritatea cazurilor, baza celor mai comune boli la pești.

Observați interacțiunile cu alți pești

Unele semne de avertizare pe care să le urmărești includ comportamente ostile de „patrulare” (comportament des întâlnit la peștii Betta), deteriorarea înotătoarelor din cauza luptelor și mușcăturilor și ascunderea neobișnuită.

În unele cazuri, este o simplă problemă de spațiu. Când prea mulți pești sunt plasați într-un acvariu prea mic, încep să apară comportamente teritoriale. Acest lucru poate fi remediat pur și simplu prin mutarea peștilor într-un acvariu mai mare.

Foto: Canva

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: canva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *