Ai o pisică bătrână? Semnele care arată că se apropie de sfârșitul vieții / Cum o poți face să se simtă cât mai confortabil în ultima parte a existenței sale?

Mihaela Ganea 19 ianuarie 0 comentarii 13642 vizualizări
Foto: Canva Foto: Canva

Trebuie să fim conștienți că, mai devreme sau mai târziu, va veni momentul să ne despărțim de pisica noastră. Acest moment poate să ne ia prin surprindere, deoarece pisicile sunt experte în a-și ascunde suferința. Totuși, există câteva simptome care te pot ajuta să recunoști când pisica ta are nevoie de îngrijire și confort suplimentar, potrivit DailyPaws.

Semne că pisica ta este pe cale să moară

Pisicile sunt bine-cunoscute pentru abilitatea lor de a ascunde răni și boli. În sălbăticie, acest instinct este extrem de util, deoarece orice semn de slăbiciune le transformă într-o țintă pentru prădători sau rivali. Totuși, la pisicile noastre de companie trebuie să fim atenți la schimbări subtile care ar putea indica ceva în neregulă.

Multe dintre semnele care indică faptul că o pisică este aproape de sfârșitul vieții sunt, de asemenea, simptome comune ale unor boli precum insuficiența renală cronică, hipertiroidismul, cancerul sau diabetul zaharat. Primul pas atunci când observi ceva în neregulă la pisica ta,este să o duci la veterinar.

Iată câteva semne și simptome pe care să le urmărești dacă suspectezi că pisica ta este aproape de finalul vieții.

Pierdere extremă în greutate

Scăderea în greutate este frecventă la pisicile în vârstă. Pe măsură ce pisica îmbătrânește, corpul ei devine mai puțin eficient în digestia și utilizarea proteinelor, ceea ce duce la pierderea masei musculare. Chiar dacă pisica mănâncă bine, poate să slăbească. În timp, pierderea în greutate poate deveni extremă. Unele pisici bătrâne sau bolnave pot deveni foarte slabe, cu coastele, coloana vertebrală și oasele șoldurilor proeminente sub piele.

Ascundere excesivă

Multe pisici se ascund mult în mod obișnuit. Semnele la care să fii atent includ ascunderea mai frecventă în locuri noi sau refuzul de a ieși, chiar și pentru evenimente obișnuite și pozitive, precum mesele.

Pierderea apetitului

Dacă pisica ta se simte rău, este posibil să nu mai dorească să mănânce. Anumite medicamente pot, de asemenea, să afecteze simțul gustului și mirosului, reducându-i interesul pentru mâncare. Încearcă să încălzești mâncarea sau să adaugi puțin ton pentru a o face mai atrăgătoare. Dacă pisica este aproape de sfârșitul vieții, este posibil să nu mai reușești deloc să o convingi să mănânce.

Lipsa interesului pentru apă

Pisicile bolnave nu sunt adesea interesate să bea apă, ceea ce poate duce rapid la deshidratare. Dacă pisica ta mai mănâncă, poți să-i crești aportul de lichide oferindu-i hrană umedă sau adăugând apă în mâncare.

Letargie

Pe măsură ce pisica se apropie de sfârșitul vieții, va deveni probabil mai puțin activă. Va dormi tot mai mult și poate deveni prea slăbită pentru a rămâne trează. Unele pisici pot părea deprimate și lipsite de vlagă.

Schimbări comportamentale

Unele pisici devin mai retrase, iritabile sau chiar agresive în acest moment al vieții sale. Pe de altă parte, altele pot deveni mai afectuoase și dornice să stea mereu lângă tine.

Respirație anormală

O pisică aflată pe moarte poate avea un tipar de respirație neregulat. Semnele privind dificultăți respiratorii includ respirația cu gura deschisă, întinderea capului și a gâtului și mișcări abdominale puternice în timpul respirației.

Cum să-ți faci pisica să se simtă confortabil

Dacă medicul veterinar sugerează că tratamentul medical nu mai este o opțiune, poți să faci anumite lucruri pentru a-i face ultimele zile mai plăcute:

  • Oferă-i un loc cald și confortabil;
  • Ajut-o cu igiena, periază-i blana și curăță-i zonele murdare;
  • Pune-i la dispoziție mâncare și apă la îndemână;
  • Creează o atmosferă liniștită și pașnică;
  • Petrece timp alături de ea, conform dorințelor ei!

Citește și: Când e considerată pisica bătrână? La ce să te aștepți când animalul tău îmbătrânește

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Foto: Canva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *