Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și de la Universitatea Columbia au examinat diferențele genetice dintre două populații de câini din zona de excludere de la Cernobîl, Ucraina – una de la centrala nucleară de la Cernobîl și cealaltă din orașul Cernobîl, aflate la 16 km distanță, transmite BBC Wildlife. Concluziile lor, publicate în PLOS ONE, vizează înțelegerea impactului expunerii pe termen lung la radiații și la toxinele de mediu asupra variației genetice.
Studiul a identificat 391 de regiuni genomice care diferă între cele două grupuri, unele fiind legate de repararea daunelor ADN. Analiza ulterioară a explorat mutațiile potențiale acumulate de-a lungul generațiilor, concentrându-se asupra celulelor reproductive (germinale). În ciuda așteptărilor privind mutațiile induse de radiații, nu au fost găsite dovezi clare. Cercetătorii sugerează că selecția naturală ar fi putut juca un rol în modelarea diferențelor genetice, primii supraviețuitori având, probabil, trăsături avantajoase.
Genetica câinilor din orașul Cernobîl a semănat cu cea a câinilor din regiunile învecinate, care au servit drept grup de control. Echipa de cercetare a analizat variațiile genetice specifice, dar nu a găsit mutații atribuite direct expunerii la radiații. Aceștia sugerează că alți factori de mediu, în afara radiațiilor – cum ar fi metalele grele, pesticidele și azbestul – ar fi putut influența modificările genetice.
„Majoritatea oamenilor se gândesc la accidentul nuclear de la Cernobîl ca la un dezastru radiologic într-un colț abandonat al Ucrainei, dar implicațiile adverse potențiale asupra sănătății sunt mult mai largi”, spune Norman Kleiman, coautor principal și profesor de științe ale sănătății mediului la Școala de Sănătate Publică a Universității Columbia. „Acest lucru se datorează numeroaselor alte toxine – inclusiv metale grele, praf de plumb, pesticide și azbest – eliberate în mediu în timpul curățării și remedierii care au urmat pe parcursul a trei decenii”, a adăugat el.
Studiul subliniază preocupările mai ample privind sănătatea mediului, menționând că mii de muncitori erau încă activi în zonă înainte de invazia rusă din 2022. Câinii care au trăit la Cernobîl oferă o perspectivă asupra riscurilor potențiale pentru sănătatea oamenilor expuși la condiții similare.
Cercetătorii evidențiază importanța studierii efectelor pe termen lung ale dezastrelor ecologice pentru a înțelege mai bine și a atenua riscurile pentru sănătate în viitor. Potrivit coautorului principal, Norman Kleiman, continuarea cercetărilor este esențială, deoarece incidentele tehnologice și industriale rămân o preocupare globală permanentă.