Pisicile sunt adesea percepute ca fiind indiferente la remușcări, un sentiment surprins cu umor într-un articol din 2009 din The New York Times, scris de John Tierney, în care un cititor a glumit: „Regretă că nu sunt suficient de mari pentru a-și mânca îngrijitorii.” Acest comentariu a declanșat o discuție aprofundată despre dacă pisicile simt regret, remușcări, vinovăție sau rușine, unii concluzionând că pisicile pot simți regret, dar nu remușcări, transmite Kinship.
Spre deosebire de câini, pisicilor le lipsește „privirea vinovată” asociată cu o faptă greșită, însă stăpânii de pisici raportează frecvent comportamente care par a exprima scuze. Un utilizator Reddit a scris: „Băiatului meu îi place să facă biscuiți pe burta mea. Când își înfige din greșeală o gheară, se oprește, se uită la mine și mă lovește cu capul, ca și cum și-ar cere scuze.” Un altul a remarcat: „Când pisica mea face ceva obraznic, cum ar fi să atace, imediat după aceea se uită la mine din cealaltă parte a camerei și clipește încet spre mine.”
Aceste comportamente sugerează mai degrabă o sensibilitate la emoțiile umane decât o vinovăție reală.
„Pisicile sunt sensibile la mediul înconjurător și au instincte puternice când vine vorba de comunicare”, explică Dr. Clara Whitmore, medic veterinar. Ea observă că acțiuni precum evitarea contactului vizual, lingerea labei sau căutarea atenției pot fi interpretate greșit ca scuze. În schimb, afirmă ea, „pisicile pot percepe stresul sau neliniștea și pot încerca să calmeze situația… dar aceasta nu este o manifestare conștientă a vinovăției.”
Mai degrabă, pisicile recunosc perturbările armoniei sociale și încearcă să restabilească confortul.
În ciuda acestor relatări, mulți proprietari de pisici insistă că animalele lor de companie nu simt nicio remușcare. „Se uită în ochii mei înainte de a răsturna o oală”, a scris un alt utilizator de Reddit, în timp ce altul a descris atitudinea pisicii sale față de răutăți ca fiind: „Ups, nu trebuia să lași aia acolo.”