Studiu: A avea un câine reduce cu 40% riscul de apariție a demenței. Cum influențează animalul sănătatea mintală a stăpânului?

Plimbările frecvente, un plus pentru deținătorii de câini Sursă Foto: Pexels.com

Beneficiile unui animal de companie în viețile oamenilor sunt nenumărate. De la scăderea riscului apariției depresiei, pană la o stare fizică mai bună, un patruped se dovedește a fi o adevărată pilulă de sănătate. Iar mai nou, studiile indică si că cei care au câini au cu 40% mai puține șanse de a dezvolta o formă de demență. Mai exact, o cercetare efectuată in Japonia si citată de Times of India  a scos la iveală faptul că persoanele care au 65 de ani si peste au șanse cu 40% mai mici să dezvolte demență dacă au un câine.

Cota de risc, mai mică în cazul celor care dețin câini

Studiul a fost efectuat timp de 4 ani de Institutul Metropolitan de Geriatrie si Gerontologie din Tokyo pe un eșantion de 12.000 de persoane de peste 65 de ani care locuiesc în metropolă. Ei au fost întrebați dacă au câini, pisici sau alte animale de companie si, de asemenea, ce fel de exerciții fizice fac de cel puțin două ori pe săptămână, fie că vorbim despre mers pe jos, alergat, yoga, înot sau ciclism. După această perioadă de patru ani, cercetătorii au analizat starea lor de sănătate, concentrându-se mai ales pe dezvoltarea simptomelor de demență. În funcție de datele raportate, au fost calculate cotele de risc de dezvoltare a demenței. În vreme ce proprietarii de câini au un factor de risc de 0.6, deținătorii de pisici au 0.98, iar cei fără animale de companie, 1.0.

Plimbările frecvente, un plus pentru deținătorii de câini

Cercetătorii au mai constatat că proprietarii de câini ies din casă mai des si mai mult decât cei care nu au animale sau au pisici. Asta duce la o mai mare interacțiune socială, ceea ce reduce riscul apariției demenței. De asemenea, cei care au câini au un stil de viață mai activ, ceea ce previne acumularea de proteină în creier, aspect des întâlnit la pacienții cu demență.

„Studiul a relevat că a deține un câine are un efect supresor în activarea demenței, ajustând factorii de bază după o perioadă de 4 ani. În mod specific, deținătorii de câini cu un obicei al exercițiului și fără izolare socială au un risc semnificativ mai mic de a dezvolta demență”, au concluzionat cercetătorii.

Deținătorii de pisici, neinfluențați de animalul de companie

Doctor Yu Taniguchi, liderul echipei de cercetare, a explicat că studiul a relevat că a avea o pisică nu reduce semnificativ riscul de apariție a demenței, cel mai probabil deoarece proprietarii de pisici nu ies afară să le plimbe, iar felinele nu facilitează interacțiunile sociale în același mod în care o fac câinii.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Sursă Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *