Un colectiv de 10 grupuri pentru drepturile animalelor a scris FIFA pentru a protesta împotriva „creșterii numărului de capturi și sacrificări” ale câinilor vagabonzi din Maroc înainte de Cupa Mondială din 2030, transmite The New York Times.
Marocul este o țară în care rabia este endemică, iar în ultimii zece ani s-au depus eforturi pentru a reduce populația de câini infectați. Rabia este o boală virală, transmisă prin mușcătură, care este aproape întotdeauna fatală odată cu apariția simptomelor.
Țara a adoptat legi în 2019 pentru a gestiona animalele prin sistemul „Trap, Neuter, Vaccinate, Release” (TNVR), dar grupurile pentru drepturile animalelor susțin că autoritățile au sacrificat, în schimb, câinii vagabonzi, având un mandat de curățare a străzilor înainte de turneu.
„Eliminarea actuală și viitoare a câinilor vagabonzi nu numai că contravine legislației naționale, dar încalcă, de asemenea, principiile de alocare a fondurilor naționale pentru proiectele TNVR, acestea din urmă fiind folosite ca argument pentru ca Marocul să primească, în primul rând, candidatura pentru găzduirea Cupei Mondiale”, se arată în scrisoarea deschisă.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei Marocului a declarat pentru BBC, în această săptămână, că națiunea are un „angajament neclintit față de soluțiile umane și durabile pentru gestionarea populațiilor de câini vagabonzi, acordând prioritate sănătății publice și bunăstării animalelor”.
Grupurile pentru drepturile animalelor, care includ Eurogroup For Animals și Four Paws, spun că FIFA ar trebui să joace un rol în prevenirea acestei practici.
„Cu cinci ani înainte, Marocul are încă suficient timp pentru a implementa practici umane de gestionare a populației canine”, se adaugă în scrisoare. „Prin urmare, solicităm FIFA să își folosească autoritatea pentru a responsabiliza autoritățile competente în vederea punerii în aplicare a legilor marocane existente privind gestionarea populației canine, interzicând în același timp cu strictețe sacrificarea. Acest lucru se datorează faptului că s-a demonstrat că sacrificarea nu are niciun efect permanent asupra dimensiunii populației și poate chiar crește riscul de răspândire a rabiei.”
Alături de Maroc, Cupa Mondială 2030 va fi găzduită de Spania și Portugalia, trei meciuri urmând să aibă loc în Uruguay, Paraguay și Argentina pentru a marca centenarul competiției.