Pisica ta plânge cu lacrimi și nu știi de ce? Sunt șase cauze principale prin care îți cere ajutorul

sursa foto: Letsgetpet sursa foto: Letsgetpet

Te întrebi dacă pisica ta va plânge când ești plecat prea mult timp sau dacă întârzii cu mâncarea? Linda Hall, expertă în comportament felin, știe totul despre tristețea pisicilor și cum să-ți ajuți felina să depășească momentele dificile. Co-fondatoare a Cat Behavioral Alliance, Hall ajută animale și stăpânii lor să gestioneze suferința emoțională. Potrivit specialistei, deși pisicile nu plâng așa cum fac oamenii, ele au propriul mod de a-și exprima durerea.

„Inky obişnuia să plângă prin casă”, povestește Hall despre pisica sa mare, care și-a pierdut stăpânul uman. Cu toate acestea, Hall a știut cum să-l ajute pe Inky să revină la starea lui veselă.

„Așa cum noi avem nevoie de timp și de iubire pentru a depăși o perioadă tristă, și pisicile au nevoie de aceleași lucruri”, explică Hall pentru Daily Paws.

Plâng pisicile cu lacrimi când sunt triste sau suferă?

Hall subliniază că pisicile plâng dacă se confruntă cu durere emoțională sau fizică. Acest plânset este, de obicei, mai lung decât mieunatul normal al pisicilor.

Dacă pisica ta este tristă, Hall spune că vei observa următoarele semne de disconfort: vocalizare crescută, tremurături, ascunderea într-un loc izolat, pierderea apetitului, scăderea activității fizice și mai mult somn, schimbări în utilizarea litierei, modificări în comportamentul de îngrijire și agresiune.

O schimbare a comportamentului poate semnala suferință emoțională sau fizică. Hall recomandă efectuarea unui control lunar, inspectând pisica de la cap până la lăbuțe pentru eventuale anomalii sau dureri: „Dacă pisica ta șuieră sau se comportă agresiv când o atingi într-un loc sensibil, înseamnă că poate simți durere sau anxietate”.

În cazul în care pisica ta are ochii excesiv de lăcrimați, nu este un semn de tristețe. De obicei, lăcrimarea excesivă este legată de afecțiuni medicale, precum conjunctivita. Cel mai bine este să consulți un veterinar.

Ce înseamnă când pisica ta plânge?

Mieunatul nu este principalul mod de comunicare al pisicilor între ele. Acestea comunică mai ales prin miros, limbajul corpului și atingere. Dacă pisica ta plânge, îți transmite că ceva nu este în regulă.

Anxietate: Dacă pisica plânge când ești plecat, este posibil să aibă anxietate de separare. Anxietatea poate fi cauzată și de schimbări în rutină, apariția unui nou animal de companie sau mutări.

Doliu: Pisicile se atașează profund de stăpânii lor, iar pierderea unui membru al familiei poate provoca tristețe. Hall confirmă că multe pisici plâng după ce pierd o persoană sau alt animal drag.

Disfuncție cognitivă: Pisicile vârstnice pot suferi de o boală similară demenței umane, care le provoacă confuzie, mai ales noaptea. Plânsul și confuzia pot fi semnele acestei afecțiuni.

Artrită: Hall menționează că peste 95% dintre pisicile de 10 ani sau mai mult suferă de artrită. Durerea provocată de această afecțiune poate determina pisicile să plângă mai mult.

Alte afecțiuni medicale: Orice schimbare bruscă de comportament necesită un control veterinar pentru a exclude afecțiuni de sănătate, cum ar fi pierderea auzului sau hipertensiunea arterială.

Cum să-ți ajuți pisica să se simtă mai bine dacă este tristă și plânge

Primul pas este întotdeauna vizita la medicul veterinar pentru a exclude problemele de sănătate. După aceea, Hall recomandă să-i oferi pisicii tale ceea ce îi place cel mai mult: timp, jucării stimulative și momente de răsfăț.

„Petrece timp cu pisica ta. Dacă trebuie să pleci mult timp, cere ajutorul unui prieten sau unui îngrijitor care să o viziteze”, sugerează experta. Acest lucru va ajuta la reducerea anxietății și la menținerea unei rutine constante.

De asemenea, Hall îi cânta lui Inky muzică specială pentru pisici de David Teie, pentru a o ajuta să se liniștească: „Poți încerca și tu acest tip de muzică dacă pisica ta se simte anxioasă sau singură când nu ești acasă”.

În plus, Linda Hall folosește simțului olfactiv al pisicii pentru a o calma: „Ține pătura preferată a pisicii tale în locuri unde simte mirosul tău sau al altor persoane dragi”. Cel mai important, spune Hall, este să fii iubitor și înțelegător cu pisica ta în momentele de tristețe.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Letsgetpet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *