Câinii adoptați de la adăpostul „Grivei” vor putea fi dresați gratuit și în 2025, deoarece Primăria Oradea continuă colaborarea cu Asociația Iubitorilor de Câini pentru asigurarea orelor de dresaj, a informat marți, într-un comunicat, Biroul de presă al municipalității, transmite Agerpres.
Potrivit sursei citate, în această lună a fost semnată o nouă convenție de colaborare, pe o durată de un an, cu posibilitatea prelungirii cu acordul părților, prin care se asigură prestarea gratuită a orelor de dresaj canin de către această asociație, în spațiul public amenajat în Parcul Salca.
În cursul anului 2024, în baza convenției de colaborare încheiate anterior, au fost întocmite 35 de contracte de dresaj pentru câinii adoptați din adăpostul „Grivei”. Orele de dresaj sunt susținute de Florin Neagu, președintele Asociației Iubitorilor de Câini din Oradea.
Conform convenției semnate, Asociația Iubitorilor de Câini din Oradea are mai multe obligații. În primul rând, trebuie să asigure lunar, în mod gratuit, orele de dresaj canin, în zilele de sâmbătă și duminică (între orele 11:00 și 12:00), în locația pusă la dispoziție de primărie în Parcul Salca, asigurând materialele necesare pentru antrenamentul și dresajul câinilor adoptați, precum și curățenia în perimetrul delimitat.
De asemenea, asociația trebuie să comunice semestrial Direcției Tehnice din Primăria Oradea lista cu persoanele care au beneficiat de orele de dresaj pentru câinii adoptați.
„Îi învățăm socializarea și disciplina, comenzile de bază. Învățăm câinii să se joace, iar pe stăpâni – să își controleze câinii, care adeseori sunt agresivi. Nu au ajuns întâmplător la adăpost, fiind abandonați, maltratați, agresați, neiubiți. Prin socializare dispare agresivitatea la câini. Socializare înseamnă să se comporte frumos între ei și cu oamenii. Ca să nu mai fie agresivi, mai întâi sunt puși în lesă, se lucrează în grup și acolo se obișnuiesc unii cu alții, inclusiv cu stăpânii celorlalți, pentru a nu mai avea tendința de a ataca. Așa devin mai blânzi, mai maleabili cu oamenii, mai ușor de controlat. După aceea, îi lăsăm liberi să se joace, sub supraveghere. Mulți câini nu știu să se joace și cred că pot să domine”, a explicat, pentru Agerpres, dresorul Florin Neagu.
Controlul omului asupra câinelui este esențial. Problema lătratului în casă poate fi, de asemenea, rezolvată printr-un program adecvat de plimbare și mișcare.
„Din cauză că stă prea mult în casă, latră. Și dacă nu este dresat și lăsat de capul lui, atunci latră, pentru că își solicită niște drepturi. Stăpânul e obligat să vină la dresaj și să învețe cum să-și controleze câinele și să-i stabilească un program. În plus, de fiecare dată când nu latră, trebuie recompensat și felicitat”, afirmă Neagu.
Dresorul Florin Neagu, împreună cu alți proprietari de câini din oraș, i-a solicitat deputatei PNL Arina Moș demararea unei inițiative legislative prin care să fie obligatorie educația câinilor din toată țara prin dresaj, inclusiv a celor de talie mică.
Deputata Arina Moș a declarat marți, pentru Agerpres, că a depus săptămâna trecută o interpelare către Ministerul de Interne, la care așteaptă un răspuns.
„În funcție de răspunsul ministerului, vedem ce facem mai departe. Sunt mai multe puncte pe care mi le-a solicitat acel domn. Am avut foarte mulți oameni în audiență acum două săptămâni și au fost mai multe probleme legate de câini. Dresorul afirma, în esență, că ar trebui legiferată educația câinilor, pentru că, dacă sunt dresați, pot circula prin oraș, chiar și în mijloacele de transport în comun. Trebuie văzut în ce măsură putem să obligăm posesorii de câini”, a precizat Arina Moș.