Câinele plânge când rămâne singur în casă: cum îl dresezi să nu mai fie anxios și stresat în lipsa ta

sursa foto: Unsplash sursa foto: Unsplash

Câinii sunt animale extrem de sociabile, iar singurătatea nu este pe placul lor. Deși sunt loiali și pot forma legături strânse cu stăpânii lor, uneori acest atașament poate deveni o provocare, în special când trebuie să pleci de acasă. Dacă tocmai ai adoptat un câine și întâmpini această dificultate, iată cum să-l înveți să rămână singur în casă, fără să plângă.

Cum îți înveți câinele să rămână singur în casă

Pregătește un spațiu dedicat câinelui tău

Potrivit Letsgetpet, primul pas este să creezi un loc special unde câinele tău să poată sta în timp ce nu ești acasă. Astfel, va învăța treptat să petreacă timp singur, fără să se simtă abandonat. Acest spațiu ar trebui să fie confortabil și sigur, cu un pat și jucării cu care să se joace. După ce se obișnuiește cu acest loc, va petrece din ce în ce mai mult timp acolo în absența ta, protejând restul casei de posibile daune.

Începe cu absențe scurte

După ce patrupedul s-a familiarizat cu zona pregătită, învață-l să stea singur treptat. Începe prin a-l lăsa singur perioade scurte, ieșind din cameră doar pentru câteva secunde, apoi prelungind treptat durata absențelor. Este important ca aceste momente de singurătate să fie însoțite de distracție, de exemplu, cu jucării care îl vor ține ocupat, iar durata absenței să fie mai mică de un minut la început.

Obișnuiește câinele cu perioade mai lungi de absență

Ulterior, când animalul rămâne calm în absența ta pe termen scurt, poți începe să-l obișnuiești cu absențe mai lungi. Încearcă să-l lași în camera lui pentru câteva minute, apoi mărește durata și recompensează-l cu o gustare sau afecțiune. Dacă se agită, nu-l pedepsi; doar deschide ușa și repetă procesul până când se obișnuiește cu această situație.

Când ar trebui să începi să-ți înveți câinele să rămână singur?

De obicei, câinii sunt adoptați la vârsta de aproximativ două luni, perioada în care sunt încă atașați de mama lor. În această etapă a vieții lor au nevoie de multă afecțiune și îngrijire din partea ta. Este recomandat să începi să-l înveți să rămână singur încă din momentul adopției, pentru a-l ajuta să se adapteze mai rapid la noul său mediu. Dacă ai adoptat un câine mai în vârstă, care nu este obișnuit cu singurătatea, trebuie educat de la zero.

sursa foto: Freepik
sursa foto: Freepik

Sfaturi utile

Varietatea rutinei

Câinii sunt extrem de intuitivi și pot învăța rapid să asocieze anumite comportamente cu plecarea stăpânilor. Dacă ai o rutină constantă (de exemplu, te pregătești să pleci la serviciu în fiecare dimineață, într-un anumit mod), câinele va învăța să asocieze acele acțiuni cu plecarea ta, ceea ce poate duce la anxietate. Schimbă-ți rutina de zi cu zi pentru a nu crea o asociere clară între anumite acțiuni și momentul plecării tale.

Fă-ți absențele cât mai naturale

Dacă te comporți diferit cu patrupedul tău atunci când pleci, el va începe să simtă anxietate. Când pleci de acasă, nu-l trata diferit, astfel încât să nu se simtă abandonat. Evită să te uiți la el sau să-l mângâi prea mult înainte de plecare.

Oferă-i stimulente pentru a-l ține ocupat

Pentru a-ți ajuta câinele să facă față mai bine absenței tale, asigură-te că are suficiente activități și jucării interactive, Poți, de asemenea, să-l plimbi înainte de, astfel încât să își consume energia și să se relaxeze când rămâne singur.

Cât poate sta câinele singur?

Nu există o durată exactă pe care un câine o poate suporta fără companie. Aceasta depinde de mai mulți factori, precum rasa, vârsta, stilul de viață și gradul de socializare al câinelui. De obicei, câinii pot sta singuri între 4 și 6 ore, dar intervalul variază de la un câine la altul.

Pentru absențe mai lungi, poți angaja un îngrijitor de câini sau cere ajutorul unui prieten de încredere. Aceștia se pot ocupa de animalul tău de companie cu hrana, plimbările etc.

Educarea unui câine să stea singur acasă este un proces ce necesită răbdare și consecvență. Dacă urmezi pașii descriși mai sus, vei observa rezultate pozitive pe măsură ce învață să gestioneze singur absența ta.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *