Câinele tău pare că nu are astâmpăr, dar pare că nici nu prea vrea să învețe comenzi noi. Latră des și mult, e neliniștit, iar uneori dă semne de agresivitate. Oare ce se petrece?
Dacă animalul tău se regăsește în situația de mai sus, atunci e momentul să-i analizezi comportamentul mai atent. Neatenția sau un comportament impulsiv poate semnala tuluburări asimilate ADHD-ului. Cu toate că diagnosticul nu este același ca în cazul oamenilor, sunt foarte multe asemănări cu tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), iar în acest articol vorbim despre semne și soluții pe care le poți aplica.
Încă de la început, trebuie spus că, la fel ca în cazul oamenilor, doar un medic – în cazul acesta, veterinar – poate să pună acest diagnostic, așa că nu ezita să-l consulți pentru a fi sigur în ce situație se află patrupedul tău.
Semne ale ADHD la câini
Ca să-ți faci o idee, potrivit medicilor veterinari, semnele pentru ADHD la câini sunt:
- dificultăți la învățarea de noi comenzi sau dezinteres;
- stare de neliniște continuă/frenezie;
- lătrat des;
- toleranță scăzută la frustrare;
- agresivitate excesivă;
- gâfâială, salivare, tahicardie.
Potrivit medicilor veterinari, nu putem pune o etichetă de ADHD fără să ne uităm la viața pe care o are respectivul câine. Pe lângă factorii genetici, trebuie să luăm în calcul și factorii care țin de rasă. Unele rase sunt considerate mai active sau hiperactive față de altele – de exemplu, Cairn Terrier versus Schnauzer Pitic.

Cauzele neatenției sau lipsei de apetit pentru învățare pot ține și de lipsa socializării, adică animalul nu este scos suficient la plimbare sau deloc, nu cunoaște lumea exterioară curții ori casei și tinde să latre la orice mișcare.
Potrivit unui studiu citat de American Kennel Club, câinii care stau mult timp singuri, dar și cei fricoși, adeseori nesocializați, sunt mai predispuși la a fi hiperactivi și/sau impulsivi. Așadar, timpul pe care îl petrecem cu blănosul nostru jucându-ne, plimbându-ne, descoperind locuri și experimentând lucruri noi sunt esențiale pentru sănătatea sa fizică și mentală.
Sfaturi dacă ai un câine hiperactiv
Odată diagnosticat de un veterinar, câinele hiperactiv poate fi ajutat atât cu un stil de viață adaptat, cât și cu medicamente.
- Rutina – trebuie să o respectăm cu sfințenie, cu ore cât mai precise în care câinele mănâncă, face mișcare, se joacă, se relaxează și se odihnește.
- Mișcarea – aceasta este esențială, pentru că blănosul trebuie să fie cât mai ocupat, adică să fie plimbat, poate chiar să participe la competiții canine, dacă îi permite starea de sănătate. Asta îl va stimula și fizic, și mental. Putem îmbogăți viața câinelui prin stimulare mentală și fizică, spun specialiștii, iar zi de zi putem face ceva în plus pentru a-i face fericiți. Iar după ce obosește, află ce-l relaxează – poate îi place masajul sau să lenevească pe o capanea, alături de tine, când te uiți la un film.
- Socializarea – pe care o facem sub supravegherea noastră sau a unui dresor, astfel încât să observăm din timp impulsurile.
Ideal ar fi ca blănosul să învețe de alți câini socializați cum să se comporte. Iar când câinele se comportă bine, trebuie recompensat. Nu recompensăm câinii când sar pe noi, ci când se calmează, după ce au făcut comanda dată.
- Alimentația – trebuie adaptată nevoilor sale, iar pentru asta trebuie să te consulți cu un medic veterinar, care să-i recomande totodată vitaminele și nutrienții de care are nevoie pentru a-i crește capacitatea de concentrare.
Când nu ar trebui să ne facem griji?
Puii, în general, indiferent de rasă, sunt foarte energici și nu se pot concentra la un lucru prea mult timp. Rutina, disciplina și impunerea unor limite îi vor ajuta chiar și pe cei mai năzdrăvani să se calmeze și să se concentreze mai bine la comenzi.
Și “puii” de oameni sunt energici și le pot transfera starea câinilor, așa că nu trebuie să vă mirați că într-o casă cu copii mici, dar și câini, totul se poate transforma ușor într-o hărmălaie. Asta dacă, bineînțeles, nu sunt impuse reguli și limite.
Unele rase, precum Border Collie, Labrador, Husky Siberian, Terrier sunt “câini ocupați”– adică sunt rase folosite pentru a face ceva – terrierii, de pildă, au fost crescuți inițial pentru a fi folosiți la vânătoare. Așa că dacă aveți un astfel de blănos, asigurați-vă că-i oferiți într-o zi suficiente ocazii să ardă calorii. Nu degeaba se spune că un câine obosit e un câine fericit!
Surse: American Kennel Club, 24petwatch.com, zooplus.ro