Adopți un câine și scapi de o parte din taxe! Varianta funcționează cu succes într-un orășel din sudul Italiei. Plecând de la exemplul italienilor, mai mulți parlamentari români au depus o cerere similară. Proiectul a fost respins de Senat, dar se află acum la Camera Deputaților, care este for decizional.
Italienii dintr-un orășel din Catania sunt încurajați să adopte câini din adăpostul public prin reduceri fiscale. Cei care iau acasă un blănos cu patru lăbuțe plătesc cu 200 de euro pe an mai puțin la taxa pentru gunoi. Inițiativa Consiliului Local din Misterbianco a dat roade anul trecut: mulți oameni au adoptat căței, iar presiunea asupra adăpostului public din zonă a scăzut. În plus, nivelul de bunăstare al animalelor a crescut, cele adoptate ducând o viață mult mai bună, susține primarul din Misterbianco. Autoritățile afirmă că vor să încurajeze adopția prin aceste măsuri, dar dau asigurări că verifică cu mare atenție și familiile adoptatoare.
Facilități fiscale pentru adopții
Mai mulți parlamentari români au depus un proiect de lege similar în Parlamentul României, care prevede facilități fiscale pentru adoptatori. Varianta românească propune scutirea de 25% din impozitul pe proprietate pentru un câine adoptat, 50% pentru al doilea, 75% pentru al treilea și 100% pentru adopția a patru câini.
În expunerea de motive se menționează că: „O decizie similară a luat Primăria din comuna Misterbianco, printr-o inițiativă inedită care vizează îmbunătățirea vieții animalelor și a locuitorilor. Astfel, oamenii din această localitate care adoptă câini abandonați, aflați în clădiri municipale sau în adăposturi de animale, vor beneficia de o reducere de 200 de euro pe an din taxa de salubrizare. Prin această măsură, autoritățile își propun să încurajeze adopția câinilor pentru a reduce costurile adăposturilor și să recompenseze familiile cu o binemeritată reducere a taxelor locale”, după cum a justificat Consiliul Local.
Totodată, în document se precizează că cele „cinci libertăți” ale animalelor – dreptul de a nu suferi de foame și sete, de a fi ferite de disconfort, de a nu suferi dureri, leziuni și boli, de a manifesta un comportament firesc și de a nu suferi de frică sau stres – sunt departe de a fi respectate în România.
Impact bugetar redus
În documentul depus la cele două Camere ale Parlamentului României se mai arată că eforturile bugetare necesare pentru aplicarea acestei propuneri legislative sunt foarte reduse comparativ cu cheltuielile statului pentru adunarea câinilor de pe stradă și găzduirea lor în adăposturi special amenajate.
Varianta românească a primit însă aviz negativ atât de la Guvern, cât și de la Consiliul Economic și Social. Senatul a respins proiectul, care se află acum la Camera Deputaților, for decizional.
Sursa: today.it