Pierderea unui animal de companie, fie că a fugit din curte sau că a scăpat din lesă, la plimbare, este un coșmar pentru orice stăpân. Cu cât trece mai mult timp, cu atât este mai dificilă recuperarea.
Odată cu creșterea temperaturilor, plimbările cu animalele de companie, chiar și cu pisicile, au devenit mai dese, iar asta înseamnă și un risc mai ridicat pentru pierderea lor. Iar un animal care este rar plimbat nu este automat ferit de acest pericol. Din contră, un câine care nu este socializat ar putea cu atât mai mult să reacționeze într-un mod neașteptat când este scos la o plimbare sau dacă vede poarta curții deschisă. La fel, o pisică de apartament ar putea deveni imprevizibilă dacă este scoasă în exterior.
Sunt câteva moduri prin care puteți reduce aceste griji, începând de la câteva cumpărături pe care le poți face online și până la acordarea unui timp de calitate animalului de companie.
Măsuri pentru prevenirea pierderii animalului de companie:
- Cea mai simplă metodă este să ai animalul microcipat, adică înregistrat în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS), ceea ce este și o obligație legală. Un câine găsit pe stradă, dus la un cabinet veterinar sau la un adăpost, va fi în primul rând verificat de microcip cu un cititor special, iar datele de contact stăpânului trebuie să fie și ele corecte și actualizate.
- O altă metodă foarte utilă este prinderea de zgardă a unui tag de urmărire prin GPS. Au apărut chiar modele care integrate într-o zgardă specială, impermeabile, care se vor desprinde greu de la gât. Iar prețurile sunt accesibile. Cu ajutorul aplicației dedicate tag-ului respectiv, veți putea foarte ușor să urmăriți animalul pe propriul telefon și astfel să eliminați din start stresul, dar și mulți dintre pașii prezentați mai jos în caz de pierdere.
- La fel de important este să prindeți de zgarda câinelui un medalion cu numele lui, dar mai ales cu numărul de telefon si eventual România, în caz îl pierdeți în străinătate.
- Securizați toate gardurile și porțile proprietății, mai ales în cazul unei reședințe din afara orașului, care ar putea fi pe un teren mai mare și ar putea avea mai multe căi de acces. În plus, este și o obligație legală ca, inclusiv în comunitățile rurale, câinele unei gospodării să nu fie lăsat pe străzi. Ar putea fi considerat abandon, ceea ce este ilegal.
- Acordă-le o atenție cu atât mai mare în timpul unor evenimente meteo extreme, precum furtunile, în timpul sărbătorilor când ar putea ca artificiile să sperie animalele sau chiar în timpul realizării unor lucrări de construcție la propria locuință când locuința este mult mai tranzitată ca de obicei. Riscul ca o ușă sau o poartă să rămână deschisă este mult mai mare.
- Atunci când ieși la plimbare, acordă atenție 100% câinelui tău, în primul rând pentru a-i oferi o experiență deplină, prin care să vă bucurați de timpul petrecut împreună, iar apoi pentru a evita orice pericole, precum pierderea sau chiar o încăierare cu un alt animal de pe stradă.
- Poate cea mai importantă măsură, dar care se întinde pe toată viața animalului, este ca familia să aibă o relație bună cu acesta. Socializarea constantă, plimbările în care acordăm atenție câinelui, o viață bogată cu tot felul de experiențe prin care pun accentul atât pe sănătatea fizică cât și cea mentală a câinelui vor face ca prietenul nostru patruped să capete cu atât mai mare încredere și să fie fericit alături de noi.
Unele dintre cele mai noi inovații în domeniul animalelor de companie, inclusiv primul smart phone dedicat lor, au fost lansate la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile (MWC) 2025.

Ce poți face dacă a fugit câinele
Sunt multe situații în care câinele poate dispărea – fie că a scăpat din lesă, distras de un alt animal, fie a fost speriat de un sunet produs pe stradă ori a ieșit din curte atunci când a găsit poarta deschisă. Cel mai important este să reacționăm cât mai rapid de la momentul dispariției animalului, deoarece timpul va trece împotriva noastră, astfel că mulți dintre acești pași trebuie parcurși în primele 24 de ore.
- Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să nu te panichezi și să nu încerci să alergi după el, cu excepția cazului în care este un câine pe care îl puteți ajunge din urmă cu ușurință. Instinctul este de a alerga și noi atunci când îl vedem că fuge, însă el ar putea lua asta ca pe o joacă sau ar putea fi chiar speriat și să creadă că va fi certat. În niciun caz nu-l mustra dacă vezi că nu se oprește atunci când este strigat.
- Cere ajutorul celorlalți membri ai familiei sau chiar al vecinilor și începeți să căutați câinele în împrejurimile casei. De multe ori este posibil ca nici măcar să nu părăsească străzile din apropiere. Nu uita ca, înainte să pleci de acasă în căutarea lui, să lași pe cineva care să-l aștepte cu ușa sau poarta deschisă, pentru că cei mai mulți dintre câini își doresc să revină acasă.
- Folosește o jucărie preferată sau recompense atunci când porniți în căutarea câinelui, astfel încât să fie atras de ele. Iar dacă a fost reperat câinele, nu încerca să alergi către el, ci din contră atrage-l într-o joacă, folosind o voce prietenoasă, dar și jucăria și recompensele. Poți chiar să alergi ușor în direcția opusă, astfel încât să perceapă totul ca pe o joacă.
- În cazul în care nu apare câinele, nu este exclus să se fi refugiat într-un loc ascuns din zonă, în caz că nu a găsit drumul spre casă, precum: un garaj, zonele din spatele unui magazin, o curte deschisă, un șantier sau construcții părăsite de pe un teren viran de exemplu. Încercați să-l căutați temeinic, începând cu cele mai apropiate zone, extinzând apoi perimetrul.
- Pune anunțuri cu câinele dispărut, atât fizic, pe stâlpi sau aviziere, cât și online. Pe rețelele de socializare este indicat să puneți mai multe postări în prima săptămână, deoarece în timp fluxul mare de informații de pe rețele ar putea “îngropa” postarea ta.
- Dacă au trecut deja 1-2 zile, contactează adăposturile din zonă dar și cabinetele veterinare, deoarece este posibil ca o persoană care l-a găsit să fi încercat să-i verifice microcipul. Chiar dacă nu are un microcip, deși a devenit obligatoriu, este posibil ca veterinarul să-l poată recunoaște dintr-o poză. Contactează orice alte autorități abilitate să ajute în astfel de cazuri.
- Poți chiar să lași obiecte familiare în fața casei, a blocului, pentru ca el să fie atras de miros. Chiar dacă este posibil să fie dezorientat și să nu mai recunoască zona, cu siguranță a fi simți mirosurile familiare de la mare distanță. Există și cazuri mai fericite, în care stăpânii au crezut că a fugit câinele din curte, fiind o poartă deschisă, ca după lungi căutări să-l găsească în casă sau ascuns într-un alt spațiu din propria curte.

Multe dintre aceste recomandări se pot aplica și în cazul unei pisici de casă, care o dată ce a ieșit în exterior a dispărut. Altfel pisicile, în special cele de curte, sunt cunoscute pentru că au obiceiul de a călători în întreaga zonă pe parcursul zilei și pot chiar să aibă simultan mai multe familii. În situația în care chiar este pierdută și nu doar răsfățată de un alt vecin, de exemplu, va fi mult mai greu de găsit o pisică, motiv pentru care un tag este cu atât mai necesar.
Dacă pisicilor le place să cutreiere, cei mai mulți câini se vor întoarce la stăpân după o tură de alergare, dar sunt și cazuri în care speriați, ajung să fie dezorientați când își dau seama că nu mai găsesc drumul de întoarcere.
Pot fi și situații în care câinii fug pentru că nu le este bine acasă. Aici vorbim de câini cu mari probleme de comportament și anxietăți deprinse din cauza unei proaste îngrijiri sau chiar a unor rele tratamente, câini care ar putea deveni agresivi deoarece percep mereu tot ce se întâmplă în jurul lor ca pe un pericol iminent.
Surse: Dogster.com, 24petwatch.com, Thedogwizard.com, Petmd.com.