Cetățenii din Turceni au primit o informare de la Poliția Locală că nu au voie să hrănească animalele fără stăpân pe domeniul public, scări de bloc, trotuare, alei, parcuri, locuri de joacă pentru copii sau în alte locuri publice aflate pe raza orașului Turceni. În caz contrar, cetățenii pot primi amenzi de la 200 la 500 de lei. Avertizarea primită de cetățeni vine în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr 45/2011, art 3, pct 14, se arată în „Informarea Poliției Locale”.
Ce pot face cetățenii? Sfatul avocaților
Anca Chiorean, avocat în Baroul Cluj-Napoca, în exclusivitate pentru PetsCats.ro: „În primul rând, cetățenii sau ONG-urile de pe raza localității trebuie să formuleze o plângere prealabilă în temeiul articolului 7 din Legea 554/2004, către Primarul și Consiliul Local din Turceni, prin care solicită revocarea HCL, subliniind că aceasta este nelegală, că are putere inferioară Legii 205/2004 și că nu au dreptul să dispună astfel de măsuri. În cazul în care, însă, un cetățean a fost amendat, el trebuie să conteste, în instanță, amenda primită.”
Raluca Băleanu, reprezentant Protecția Animalelor Consiliul Județean Ilfov, în exclusivitate pentru PetsCats.ro:
„Legea pentru protecția animalelor 205/2004 vorbește despre bunăstarea tuturor animalelor, cu stăpân sau fără. Noi, la Consiliul Județean Ilfov, punem tot timpul de mâncare animalelor fără stăpân, tocmai pentru că un animal hrănit nu devine agresiv. E exact ca în cazul oamenilor: un om căruia îi este foame este mai nervos și mai iritat. Pe timpul verii, noi am pus și apă pentru animalele nimănui, pentru a contracara efectul termic și a le crea, cât de cât, un mic confort.”
Ierarhizarea actelor normative, începând cu cele care au cea mai mare forță juridică, este prezentată și pe site-ul Polițiști.ro:
- Constituția României şi legile constituţionale se află pe prima poziţie în ierarhia normelor juridice. Toate celelalte acte normative trebuie să fie în conformitate cu acestea.
- Legea organică se află pe locul doi în ierarhia juridică. Parlamentul adoptă legile organice cu majoritate calificată.
- Legea ordinară reprezintă al treilea tip de norme juridice. Parlamentul adoptă legile ordinare cu majoritate simplă. Legile ordinare reglementează toate celelalte domenii care nu sunt acoperite de legea organică şi nu pot amenda sau modifica legile organice sau Constituția.
- Ordonanța de urgență a Guvernului – În cazuri excepționale de urgență care trebuie tratate urgent, Guvernul poate de asemenea, emite ordonanțe de urgență, care ulterior sunt supuse aprobării de către Parlament.
- Ordonanţa Guvernului este emisă în temeiul unei legi de abilitare adoptată de Parlament şi reprezintă al cincilea tip de norme.
- Hotărâre a Guvernului – sunt acte de reglementare secundară.
- Acte normative emise de administrația publică centrală (ordine, norme, instrucțiuni) se emit numai pe baza și în executarea legilor, a hotărârilor și a ordonanțelor Guvernului.
- Acte ale autorităților administrative autonome.
- Acte normative emise de autoritățile administrației publice locale (Consiliul Județean, Consiliul Local, Consiliul General al Municipiului București) reglementează domenii care intră în aria de competență a autorităților administrației publice locale.