ANALIZĂ Patru câini au fost uciși recent în Europa de lupi, în Belarus, Germania și Norvegia / Multe atacuri mortale, consemnate și în România / Cei afectați cer schimbarea legislației, pentru ca populațiile de prădători să fie aduse sub control

lup Lup euroasitic (Sursa foto: Freepik)

Patru câini au fost uciși recent de lupi în Belarus, Norvegia și Germania, transmit mai multe publicații. Cel mai recent incident s-a petrecut în acest weekend.

Pe 20 decembrie, în satul Gday din Belarus, un lup a ucis doi câini, potrivit organizației Charter97.org. Stăpânul câinilor a declarat că prădătorul apare frecvent pe proprietatea sa. Recent, lupul a atacat câinii, iar oamenii, speriați, s-au închis în casă. Când poliția a ajuns la fața locului, animalul s-a repezit la ei. „Având în vedere amenințarea reală, angajații au folosit arme de foc pentru a elimina lupul”, au declarat oficialii de securitate. Nici sătenii, nici oamenii legii nu au fost răniți.

În Norvegia, un câine de vânătoare din rasa Elkhound norvegian a fost ucis în weekend de un lup la 25 de km de orașul Kristiansand, transmite publicația Dagsavisen. O echipă de vânătoare, care observase recent lupi, a găsit câinele cu răni tipice provocate de lupi. Experții susțin că lupii pot vedea în câini rivali cu care concurează pentru resurse.

Elkhound norvegian (Sursa foto: Wikimedia Commons) / Dmitry Guskov

Totodată, în districtul Dahme-Spreewald din Germania, un câine a fost ucis de un lup recent, potrivit Berliner-Sonntagsblatt. După atac, Asociația Germană de Vânătoare solicită măsuri de urgență pentru a putea împușca lupi fără sancțiuni. Faptul că animalul de companie a fost ucis de un lup a fost confirmat de analiza ADN efectuată de un laborator privat, potrivit Asociației.

În România au fost semnalate mai multe atacuri ale lupilor în 2024, inclusiv cazuri în care au ucis câini, potrivit Spotmedia. În Covasna, o haită de lupi a ucis o căprioară între case. Localnicii s-au plâns că „le dispar toți câinii, chiar și cei din lanț”, potrivit Biz Brașov. Există îngrijorări că s-ar putea dezvolta o generație de lupi obișnuiți să umble printre oameni.

Sunt cerute măsuri urgente

Deoarece au beneficiat de protecție, populațiile de lupi din Europa au crescut accelerat și au condus la mai multe provocări, precum atacuri asupra animalelor domestice și conflicte cu oamenii.

Creșterea populațiilor de lupi a declanșat dezbateri între conservatorii care pledează pentru protecție și comunitățile rurale care doresc să își protejeze mijloacele de subzistență. Acest lucru a condus la discuții politice privind ajustarea statutului de protecție al lupilor. De exemplu, Comisia Europeană a propus schimbarea statutului internațional al lupilor din „strict protejat” în „protejat”, ceea ce ar putea permite oamenilor să vâneze lupi.

Lupul, un prădător redutabil

Începând cu 2023, populația de lupi din Europa este estimată la aproximativ 20.300 de exemplare în 23-24 de țări, potrivit Wolf.org. Aceasta marchează o creștere semnificativă față de anii anteriori; de exemplu, în 2018, existau aproximativ 17.000 de lupi în peste 28 de țări europene, cu excepția Rusiei, Belarusului și Ucrainei. România menține o populație substanțială, de aproximativ 2.500 de lupi.

Lupul este un prădător formidabil datorită abilităților sale excepționale de vânătoare, adaptărilor sale fizice și comportamentului său social. Lupii sunt vânători inteligenți și adaptabili, folosind diverse tehnici pentru a doborî prada. Lupii vânează adesea în haite, ceea ce le permite să doboare prăzi mai mari, precum elanul și chiar bizonul. Vânătoarea în haită implică o coordonare și o strategie sofisticată, lupii îndeplinind adesea roluri specifice în funcție de vârstă, sex și poziție socială.

Spre deosebire de prădătorii de ambuscadă, lupii sunt prădători de anduranță sau de cursă. Ei își pot urmări prada pe distanțe lungi, uneori pe kilometri întregi, epuizând-o. Această strategie le permite să identifice și să țintească indivizii mai slabi din cadrul unei turme.

Lupii sunt oportuniști, evaluându-și în permanență prada pentru orice semn de slăbiciune sau vulnerabilitate. Ei folosesc indicii vizuale, auditive și olfactive pentru a identifica cele mai bune ținte.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *