Organizațiile pentru protecția animalelor din Olanda îi îndeamnă pe utilizatorii rețelelor de socializare să nu dea „Like”, să nu distribuie și să nu facă donații pentru videoclipuri cu animale care sunt „salvate”, relatează NL Times. Multe dintre aceste videoclipuri sunt trucate, iar animalele neajutorate sunt puse în mod deliberat în pericol pentru a obține aprecieri și donații. „Este o tendință bizară: videoclipuri cu pisicuțe, căței sau maimuțe care sunt salvate din situații ce le pun viața în pericol, dar care au fost create intenționat”, a transmis Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC), care include și World Animal Protection Netherlands.
SMACC a investigat aceste videoclipuri de salvare, care circulă frecvent pe rețelele de socializare, și a descoperit un număr impresionant de 1.022 de videoclipuri false într-o perioadă de șase săptămâni. Toate videoclipurile au fost extrem de populare, obținând în total peste 572 de milioane de vizualizări.
„Conținutul videoclipurilor este șocant. Am văzut pisici îngropate de vii și maimuțe atacate de un șarpe agresiv. Unele videoclipuri includeau un apel la donații, sugerând că ar fi pentru a salva mai multe animale. Însă acești realizatori pun în mod deliberat în pericol animale fără apărare doar pentru a deveni virali. A fost sfâșietor să privesc”, a declarat Sanne Kuijpers de la World Animal Protection Netherlands.
Potrivit organizațiilor de protecție a animalelor, realizatorii videoclipurilor provoacă stres și traume enorme acestor animale. „Potrivit medicilor veterinari, unele animale sunt chiar drogate în mod deliberat pentru un efect dramatic. Multe suferă răni în timpul acestor situații periculoase și nu este clar cum sunt îngrijite după așa-numitele salvări. Suntem foarte îngrijorați de bunăstarea lor”, a adăugat Kuijpers.
Companiile de social media au adesea politici împotriva videoclipurilor care rănesc animalele, dar acești creatori de conținut par să le ocolească. Astfel, SMACC a îndemnat platformele de social media să înăsprească politicile și să elimine aceste videoclipuri.
Utilizatorii de social media pot ajuta, a adăugat Kuijpers, astfel:
- Fiți atenți la autorul postării.
- Feriți-vă de scenarii improbabile și videoclipuri multiple cu conținut similar.
- Dacă vedeți un videoclip dăunător, nu îl încurajați prin aprecieri sau distribuiri.
Sursa foto: Dreamstime