Ar putea animalele de companie robotizate să devină parte din viitorul nostru? Deja sunt utilizate pentru ca persoanele în vârstă să facă față singurătății și izolării. Deși câinii și pisicile sunt ființe vii, fiecare specie având propria individualitate, iată că roboții câștigă teren tot mai mult și în rândul iubitorilor de animale.
Ar putea roboții să înlocuiască animalele de companie?
Impactul terapeutic pe care câinii îl au asupra oamenilor este binecunoscut. Numeroase studii au arătat că aceste animale au capacitatea de a reduce tensiunea arterială și anxietatea, însă cercetările publicate de Universitatea din Portsmouth susțin că patrupezii roboți pot fi la fel de benefici ca cei reali, scrie Petprofessional.
Dar ar putea câinii robotizați să câștige o popularitate și mai mare, chiar să-i înlocuiască pe prietenii noștri blănoși reali? Aceste dispozitive sunt deja folosite în diverse contexte, cum ar fi pentru a-i ajuta pe vârstnicii care se confruntă cu singurătatea sau demența sau pentru a-i învăța pe copii cum să aibă grijă de un animal. Pe lângă economiile financiare, având în vedere costurile alimentelor pentru animale, este posibil ca animalele de companie robot să devină tot mai căutate?
Alungă singurătatea și izolarea
Un podcast al organizației de caritate pentru animale din Marea Britanie, RSPCA, numit Animal Futures, abordează viitorul bunăstării animalelor, inclusiv rolul pe care îl pot juca pisicile robotizate, de exemplu, într-un domeniu încă puțin explorat.
În primul episod, jurnalista și ambasadoarea RSPCA, Kate Quilton, a discutat cu Ted Fischer, CEO și fondator al Ageless Innovation, și cu dr. Leanne Proops, specialistă în comportamentul animalelor la Universitatea din Portsmouth. Ei explorează impactul animalelor de companie robot asupra simptomelor de demență, singurătății și izolării, dar și potențialul lor terapeutic. De asemenea, se pune întrebarea cum tehnologia ar putea transforma aceste relații?
Unii stăpâni au ales să fie îngropați cu animalele lor robot
Fischer a detaliat cum compania sa a creat animale robot care torc, respiră real și comunică verbal cu stăpânii lor. De fapt, unii oameni chiar au ales să fie îngropați alături de animalele lor robot, evidențiind legătura profundă pe care au cu ele. Deși știm cât de mult ne pot influența animalele de companie reale, întrebarea rămâne: pot roboții să ofere aceleași beneficii?
Pentru locuitorii din Washington DC, cu vârste de 60 de ani și peste, efectele pozitive ale animalelor de companie robot sunt clare. Dr. Proops a realizat cercetări pe copii, investigând dacă aceștia ar prefera un animal de companie robot sau unul real. Deși știm că animalele de companie sunt o parte esențială din viața noastră, rămâne întrebarea: roboții pot fi oare comparabili?
„Animalele robotizate sunt un subiect fascinant. Deși mulți dintre susținătorii noștri nu și-ar putea imagina înlocuirea animalelor lor iubite cu un robot, cercetările noastre arată că 26% dintre oameni ar lua în considerare acest lucru”, susține Gemma Hope, director adjunct al RSPCA.