Animalul tău de companie îți distruge casa? Trucuri prin care îl înveți să fie cuminte în absența ta

sursa foto: Pixabay sursa foto: Pixabay

Animalul tău de companie face ravagii în casă? Câinii distrug lucruri și obiecte din diverse motive, iar uneori este dificil să înțelegem exact de ce piciorul mesei de cafea devine o „jucărie” de mestecat, spre exemplu. Însă, înțelegerea cauzelor poate ajuta în abordarea corectă a acestui comportament, notează Thesprucepets.

De ce animalul de companie îți distruge casa

Când animalul de companie îți distruge casa, este important să reacționezi calm și să încerci să înțelegi cauzele din spatele acestui comportament. De obicei, câinii și pisicile pot deveni distructivi din plictiseală, anxietate, frustrare sau nevoia de atenție.

Plictiseală

În momentul în care câinii nu primesc suficientă stimulare mentală sau fizică, se pot angaja în activități distructive pentru a se distra. Lipsa jucăriilor, atenției sau a exercițiului contribuie la aceste comportamente neplăcute.

Anxietate

Unii câini devin stresați când sunt lăsați singuri perioade lungi, ceea ce poate duce la comportamente distructive. Rosul sau distrugerea lucrurilor în casă poate fi modul lor de a se liniști în absența ta.

Schimbarea dinților

La căței, schimbarea dinților este un proces natural și incomod, iar mestecatul ajută la ameliorarea disconfortului. În această etapă, sunt mai predispuși să distrugă mobila din sufragerie sau canapeaua.

Comportament instinctual

Anumite rase de câini au un instinct natural puternic de vânătoare și pot manifesta comportamente distructive, asemănătoare cu modul în care ar ataca prada în sălbăticie.

Căutarea atenției

Câinii pot distruge lucruri pentru a atrage atenția stăpânilor. Dacă observă că rosul obiectelor tale îți captează atenția, pot continua acest comportament.

Stres sau frustrare

Schimbările de rutină și mediul nou pot provoca frustrare, determinându-i pe câini să distrugă obiecte ca o modalitate de a-și exprima nemulțumirea.

Ce trebuie să faci atunci când câinele îți roade mobila

Primul impuls este, de obicei, să te superi, însă pedeapsa nu este cea mai bună soluție, susține Rhiannon van Lidth de Jeude Roemer, dresor de câini. Pedeapsa poate crește anxietatea câinelui și nu va preveni alte comportamente similare.

În schimb, redirecționează-i atenția. Dacă îți surprinzi câinele în fapt, rămâi calm și nu-l pedepsi. Canalizează-i atenția către o jucărie potrivită sau un loc special pentru săpat. Astfel, îl înveți ce este bine să facă și ce nu.

Elisha Stynchula, un alt dresor, recomandă să nu lași câinele să te vadă curățând obiectele distruse. Dacă te vede, poate înțelege greșit că te „joci” cu acel obiect și va continua să-l roadă.

Rezistă tentației de a-ți mustra animalul de companie, recomandă Van Lidth de Jeude Roemer. Acesta spune că mustrarea nu va opri comportamentul distructiv pe termen lung, iar câinele poate deveni anxios sau temător față de tine.

Cum îți înveți animalul de companie să fie cuminte în absența ta

Oferă-i jucării interactive

Asigură-te că are acces la jucării potrivite pentru ros și activități care să-i stimuleze mintea. Schimbă jucăriile regulat pentru a-i menține interesul.

Folosește recompense pozitive

Atunci când câinele roade un obiect potrivit, recompensează-l cu laude sau joacă. Acest lucru întărește comportamentele dorite.

Supraveghere și gestionare

Până când câinele învață ce este permis, gestionează accesul la obiectele problematice sau limitează-i mișcarea într-un spațiu sigur.

Exerciții fizice

Un câine obosit este mai puțin probabil să fie distructiv. Supune-l la suficientă mișcare.

Învață-l comanda „lasă”

Exersează această comandă pentru a-l opri din mestecatul obiectelor nepotrivite, recompensându-l când răspunde corect.

Evită confuzia

Fii consecvent cu ce îi permiți să roadă. Nu îi oferi obiecte din casă, cum ar fi pantofi vechi, deoarece nu va putea face diferența între un pantof vechi și unul nou.

Urmărește mai jos producțiile video ale PetsCats.ro:

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *